KLÍMA – Banglades mégsem kerül víz alá, sőt még nő is a területe?

Műholdfelvételek szerint Banglades területe folyamatosan nő, pedig klímatudósok azt jósolják, hogy az emelkedő tengerszintek miatt az ország nagy része vagy akár egésze is víz alá kerül néhány évtizeden belül.

Egy dakkai földrajzi és környezetvédelmi kutatóintézet – elemezve az elmúlt 32 év műholdas felvételeit – arra a következtetésre jutott, hogy az ázsiai ország területe évente mintegy 20 négyzetkilométerrel gyarapszik. A magyarázat: az a hordalék, amelyet a Himalájából jövő két óriási folyó, a Gangesz és a Brahmaputra rak le. A két folyó Banglades közepén találkozik, és évente több mint 1 milliárd tonna hordalékot szállít. Ennek nagy rész a tengeri torkolatnál, a Bengáli öbölnél rakódik le, új partot formálva.

A bangladesi kutatók szerint az 1973 óta készült műholdfelvételek és régi térképekkel való összevetés alapján mintegy ezer négyzetkilométernyi szárazföld keletkezett a tengerparton.

Korábban az ENSZ kormányközi klímaügyi szakértői testülete azt prognosztizálta, hogy 2050-re a felmelegedés (a tengerszint emelkedése miatt) Banglades elveszíti területének 17 százalékát. Ez az élelmiszertermelés 30 százalékos csökkenésével jár együtt. Az ENSZ szerint Banglades 140 milliós lakosságából 20 millió válik menekültté a környezetváltozás miatt.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik kutatóintézete azt jósolja, hogy a 21. század végére egész Banglades víz alá kerül.

A bangladesi kutatók szerint a klímaszakemberek csak a vízszintemelkedéssel és a folyók okozta parti erózióval számoltak, de nem vették figyelembe az új területek képződését.