KLÍMA – Afrikai madarak telepedtek meg Angliában

Már Nagy-Britanniában is költ a pásztorgém, az az afrikai eredetű madár, amelyet afrikai természeti képeken láthatunk, amint nagyvadak hátáról szedegeti az élősködőket – adta hírül csütörtökön az Independent című brit napilap internetes változata.

A meleg égövi madár megtelepedését bizonyítéknak tekintik a Föld klímájának felmelegedésére.

A délnyugat-angliai Sommerset megyében láttak egy pásztorgém párt, amelynek egyébként fehér tollazatán a fejen és a mellen élénk narancsszínű tollak voltak, amelyek a költéskor jelennek meg. Biztosan tudni, hogy a pár legalább egy fiókát felnevelt.

Egy rokon faj, a kiskócsag a 90-es évek óta telel Nagy-Britanniában, és 1996-ban költött először. Azóta évente duplázódik a száma, és ma már több száz fészkel belőlük a szigetországban.

A pásztorgémet kettesével, hármasával már néhány éve látják Angliában, de a múlt télen “tömegével” jelent meg: több tucatnyit figyeltek meg belőle Anglia enyhe klímájú délnyugati csücskében, Cornwallban és Devonban.

Idén tavasszal fedezték fel madárfigyelők, hogy két madár nem ment vissza Dél-Európába, hanem ott maradt, és költési tolldíszbe öltötözött. A fészek helyét nem tudni, mert a pásztorgém sűrű lomb között fészkel, de egy fiókát már láttak. Vagyis felnőtt már legalább egy olyan pásztorgém, amely Nagy-Britanniában kelt ki a tojásból.