KLÍMA – A klímavédelmi célok felhígításától félnek a környezetvédők az Európai Parlamentben a szuperkedd előtt

Szuperkedd lesz kedden az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában. Három javaslatról szavaznak, és ez eldöntheti a sorsát a Bizottság januári csomagjának, amely értelmében 2020-ig 20 százalékkal kellene a tagállamoknak csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A programnak az is része, hogy ugyancsak 2020-ig az energiafelhasználásban 20 százalékra kell emelkednie a megújuló forrásból termelt energiának.

Az EP környezetvédelmi bizottságában nagy a megosztottság a képviselők között.

A terv szerint a 27 tagból álló Európai Uniónak ez év végéig kellene elfogadnia a nagyratörő klímavédelmi programot. De a határidő közeledtével erősödő kampányba fogtak a jelentős nehéziparral rendelkező országok, valamint az új tagállamok, hogy halasztást, illetve különböző felmentéseket alkudjanak ki.

Az amerikai pénzügyi válság által okozott világméretű gazdasági lassulás közepette egyre több ország aggódik amiatt, hogy túl sokba kerülnének a klímavédelmi intézkedések.

Az Economist című brit gazdasági hetilap hétvégi száma szerint Angela Merkel német kormányfő tavaly márciusban még a környezetvédelem bajnoka volt, ma meg már úgy beszél, mint a német gazdaság lobbistája.

Merkel jelezte, hogy nem feltétlenül fogja támogatni az EU klímavédelmi csomagját. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier pedig a múlt héten elismerte, hogy a gazdasági válság “megváltoztatta a prioritásokat” – írta a Financial Times című brit pénzügyi napilap.

A WWF nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint az Európai parlamentben a német képviselők “mindent el akarnak halasztani”.

Németország Európa legnagyobb autógyártója, és a németek sérelmezik, hogy a Bizottság javaslata értelmében minden európai gyártóra egyformán lennének kötelezőek a megszorító CO2-kibocsátási normák. Ezek az előírások jobban sújtanák a nagy kocsikat gyártó BMW-t és a Mercedest, mint a már ma is környezetbarátabb kis autók gyártóit.

Németország választások előtt áll, így a politikusok jobban figyelnek az ipar vezetőinek aggodalmaira.

A klímavédelmi csomag felhígítása már megkezdődött a múlt héten az EP ipari bizottságában, ahol több módosítást fogadtak el. A módosítások értelmében a termelőknek csak a széndioxid-kibocsátási kvóta egy részét kellene megvásárolniuk, más részét ingyen kapnák. A Bizottság eredeti javaslata szerint minden termelőnek pénzért kellene megvennie a kibocsátási kvótát. Az Európai Parlament ipari bizottságában átment egy olyan módosítás is, amely elveti, hogy büntetést kelljen fizetniük azoknak az országoknak, amelyek megszegik a klímavédelmi előírásokat.