KLÍMA – A G-8 csoport a klímavédelemre igyekszik rávenni a legnagyobb fejlődő államokat

A világ hét legnagyobb ipari állama és Oroszország (a G-8 csoport) vezetői csütörtökön megpróbálják rávenni a feltörekvő fejlődő országokat egy a globális felmelegedést megállító új nagy megállapodásra. Az olaszországi L’Aquilában zajló G-8 csúcshoz csütörtökön külön ülésen csatlakozik Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom, Kína, India és Mexikó.

Szerdán a G-8-ak megegyeztek abban, hogy a felmelegedést megpróbálják 2 Celsius fokra korlátozni az ipari kor kezdetéhez (1900) viszonyítva. Az 1900-as évek eleje óta a Föld átlagos hőmérséklete már körülbelül 1 Celsius fokkal emelkedett.

Abban is egyetértésre jutottak a G-8-ak, hogy 2050-re az egész világnak 50 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt szabad kibocsátania, mint 1990-ben. Ezen belül a gazdag országoknak 80 százalékos csökkentést kell megvalósítaniuk.

Elemzők szerint azonban a G-8 csoport bejelentése számos kérdést vet fel.

Az egyik az, hogy nincs konkretizálva, hogyan lehet elérni ezt a célt. A másik az, hogy nincs meghatározva közbülső cél. A fő probléma ugyanis az, hogy a tudósok szerint már 2020-ra kellene az egész világ széndioxid-kibocsátását 25-50 százalékkal csökkenteni 1990-hez képest, mert csak így lehet stabilizálni a Föld klímáját. Ellenkező esetben olyan lavinaszerű folyamatok indulnak be, amelyeket már emberi erővel nem lehet majd megállítani.

További kérdés, hogy a fejlődő országok hajlandók-e csökkenteni a széndioxd-kibocsátásukat. Különösen Kínával és Indiával ígérkeznek nehezeknek a tárgyalások.

A nagy fejlődő országok addig nem hajlandók saját gazdasági fellendülésüket fékezni a klímavédelem érdekében, amíg a leggazdagabb országok nem nyújtanak nekik ehhez anyagi segítséget.

A G-8 csoport államai és a nagy fejlődő országok együtt a világ összes üvegházhatású gázkibocsátásának 80 százalékáért felelnek.Sporthírek