Klein Dávid beszámolója Várkonyi László haláláról

Klein Dávid beszámolója Várkonyi László haláláról
Részletes beszámolót tett közzé társa halálának körülményeiről Klein Dávid magyar hegymászó, aki Várkonyi Lászlóval a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódításának vágott neki áprilisban.

Várkonyi Lászlót – mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt – Klein Dáviddal együtt április 26-án sodorta el egy lavina, a balesetet Várkonyi László nem élte túl.

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévő csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza. Klein Dávid az expedíció eseményeit hírül adó www.expeditions.hu internetes oldalon tette közzé részletes beszámolóját, hétfőn.

A beszámoló szerint a baleset napjának reggelén Várkonyi Lászlóval az Északi-nyeregben álló sátrukban ébredtek, miután eltöltötték első – meglehetősen szeles – éjszakájukat a 7000 méteren lévő úgynevezett 1-es Táborban. Beöltözés után elindultak, hogy újabb tábort építsenek ki 7800 méter magasan.

Nagyjából 200 métert haladtak felfelé egyenletes tempóban, erős szélben, amikor Várkonyi László visszafordulást javasolt. Visszaereszkedtek és összecsomagoltak, hogy tovább menjenek lefelé, az úgynevezett előretolt alaptáborba, ami a tengerszint feletti 6400 méteren volt. Úgy gondolták, hogy még aznap este odaérnek és ott két napot pihennek és úgy folytatják az utat.

Szeles, de tiszta időben kezdtek leereszkedni, a rögzített köteleken rajtuk kívül sherpa mászók és kereskedelmi expedíciók ügyfelei is mozogtak. Dél körül egy kis dőlésszögű lejtőn haladtak át, Várkonyi László ekkor Klein Dávid szerint 15-20 méterrel volt mögötte. A lejtő felett, amit kereszteztek, egy függőleges jégfal volt, balra pedig egy szintén függőleges jégletörés. Miközben a lejtőt keresztezték, Klein Dávid a feje felett robbanásszerű hangot hallott. Úgy ítélte, hogy a jégtömbök rá fognak zuhanni, ezért futni kezdett lefelé, majd elsodorta a jégár.

Eredménytelenül próbálta hasra fordulva megállítani a sodródását, végül a kötélen lógva, a levegőben állt meg. Közben körülötte, de főleg felette még folyamatosan zuhant a jégtörmelék és a . Leoldotta a hátizsákját, ami egy 18 méterrel lejjebb lévő részre zuhant. Klein Dávid közben a menekülési lehetőségeket mérte fel és arra gondolt, hogy miért nem jön Várkonyi László a segítségére. Végül a hegyek között élő sherpák húzták fel kötélen. Hosszas magyarázkodás után értette meg, hogy Várkonyi László azért nincs ott, mert rázuhantak a jégtömbök és valószínűleg meghalt. Később megkezdődött a keresés, ami nem vezetett eredményre.

Klein Dávid jelenleg Katmanduban van, bár a beszámolót még a hegyen lévő alaptáborból írta, ahol a kínai kormányt és a Kínai – Tibeti Hegymászó Szövetséget képviselő összekötő tiszt segítségével a hivatalos ügyeket intézték. Még akkor egy lapos kőtáblára rávéste barátja és mászó-társa, Várkonyi Lászlónak a nevét.

A tábla a többi kőtábla közé került, amelyek “egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!” – zárul a magyar hegymászó beszámolója.

– Független Hírügynökség –