Klaus: Görögországnak segítségként nem újabb kölcsönre van szüksége

Pozsony (MTI) – Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerint egy újabb kölcsön nem az a segítség, amire az eladósodott Görögországnak leginkább szüksége van.

Klaus hétfőn Pozsonyban, miután hivatalos szlovákiai látogatásának első napján vendéglátójával, Ivan Gasparovic szlovák államfővel tárgyalt, újságíróknak úgy fogalmazott: mindenki előtt világos, hogy a kölcsönt a görögök nem tudják visszafizetni.

“Kendőzés nélkül ki kell mondani, hogy nem segítségről, hanem kölcsönről van szó, amit vissza kell fizetni. Ez nem segít Görögországnak. Az ajándékok ideiglenesen segíthetnének” – vélekedett a cseh államfő. Hozzátette: “A tavalyi 110 milliárd eurós kölcsön a nem kis kamatokkal olyasmi, amit nyilvánvalóan nem tudnak (a görögök) visszafizetni.”

Klaus nem utasítja el Görögország megsegítését

A cseh politikus kifejtette: nem utasítja el Görögország megsegítését, de arra más formát kell találni. Ugyancsak elmondta, hogy szerinte Görögország mai problémáiért az egész euróövezet is felelősséget visel, alapvetően azzal, hogy felvette soraiba a görögöket. Václav Klaus évek óta erős bírálója az euróövezetnek, valamint az eurónak is.

Ivan Gasparovic viszont azt mondta, hogy támogatja az új kölcsönt Görögországnak. Hasonlóan Iveta Radicová kormányához, a segítségnyújtást bizonyos feltételekhez – például a magánszektor bevonásához – köti, amelyeket Athénnek teljesítenie kellene.

A szlovák kormánykoalíció azonban nem egységes ebben az ügyben. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt erősen kifogásolja a Görögországnak nyújtandó újabb kölcsönt. Szlovákia tavaly az euróövezet egyetlen tagországaként elutasította, hogy bilaterális alapon kölcsönt nyújtson Athénnek.