Virágzó kultúra

2020.01.21. 14:30

Új irodalmi folyóirat indult

Nemcsak Dél-Borsod infrastruktúrája fejlődik, hanem kulturális élete is.

Tóth Balázs

A Korkép folyóirat bemutatóján

Fotó: Tóth Balázs

Megjelent a dél-borsodi Korkép folyóirat első száma, amelyet Mezőkeresztesen, a művelődési házban mutattak be. Az ünnepségen több írást – Tóth János Janus és Szabó-Papp Valéria egy-egy versét, Kiss Lajos novelláját – is felolvastak az első számból, és saját dalukat énekelték a gyermekotthon lakói, Farkas Stefánia és Kitti is.

Előbb Majoros János, Mezőkeresztes polgármestere méltatta a lap történetének szereplőit, s kifejtette, jó dolog, hogy megjelenhetnek kortárs irodalmi alkotások, és hogy nemcsak a térség infrastruktúrája fejlődik, hanem a kulturális élete is. Kiemelte Ilku Imre szerepét, valamint a mezőkeresztesi könyvtár ténykedő közösségét, akik már sok dolgot hoztak létre. Kívánta, hogy legyen sikeres a kezdeményezés, legyen sok olvasója, legyenek aktívak írói.

Értékteremtés

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője az értéket, az értékteremtést hangsúlyozta, s azt, hogy negyven ember vállalta, a kiadványban rendszeresen megjeleníti a térség mindennapjait, ünnepeit, az itt élők tulajdonságait, értékeit.

Ilku Imre, a Borsodi Mezőség Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a 2018-ban megjelent Időkapszula című könyvének megírásakor jutott eszébe, hogy felkutat olyan mezőnagymihályi írókat, akiknek alkotásait nem ismeri a közönség. Kiderült, sokan vannak, így felvetődött benne, hogy mennyien lehetnek a környéken. A keresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár dolgozóival aztán tavaly tavasszal egy irodalmi lap létrehozásának gondolata is fölvetődött, majd környékbeli polgármesterek, könyvtárosok is támogatták a kezdeményezést. Megszületett az alapítvány s az első szám is, elkészült a honlapjuk, a www.korkephu.hu, ahol további irodalmi munkák olvashatók és képzőművészeti alkotások tekinthetők meg.

Bubrik Zseraldina később csatlakozott a csoporthoz, így az első számban nincs jelen írással, de a másodikban már ott lesz, és a honlapon is szerepel verse, novellája. A miskolci származású, de Bükkábrányban élő írónak már több helyen kiadták írásait. Magazinokban, antológiákban, az interneten (blogján, Facebookon) is olvashatók művei, de három könyve is megjelent. Következő kötete Thót Annók, a miskolczi boszorkány címet viseli majd. Gyerekkora után 2005-ben kezdett el újra írni, novellákkal kezdte, majd verseket is írt, egy mesepályázat miatt pedig utóbbi műfaj is megtetszett neki. Szerinte jó, hogy ebben az új folyóiratban is megjelenhetnek szerzők. Mindenki a tévére összpontosít, de sok író van Magyarországon, a közösségi oldalakon pedig lehet szépirodalmat olvasni. Mint mondta, fontosnak tartja azt is, hogy a helyi lapokban a napi ügyeken túl versek, mesék is olvashatók legyenek, Bükkábrányban az Ábrányi Krónika felvállalja ezt.

A folyóiratban grafikák, fotók is megjelennek. Répási László mezőnyárádi fotós elárulta, kisgyerekként sokat játszott szülei féltve őrzött fényképezőgépeivel, azonban a művészet más irányát érezte magáénak, a zenélést. Egészen egy pár évvel ezelőttig, amikor újra fényképezőgép került a kezébe, amit már tudatosan használni kezdett. Fontosnak tartja a rohanó világban megtartani a fotók kézzelfogható formáját, a fényképeket.

Jó lehetőség

– Természetesen nagyon jó az internet és a közösségi média a publikációra, de nem szabad elfelejteni a hagyományos technikát sem. A Korkép egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a képeim ne csak azokhoz jussanak el, akik folyamatosan használják az internetet, hanem egy olyan közönséghez is, akinek erre nincs lehetőségük. Nagyon jó kezdeményezésnek találtam Ilku Imrétől a folyóiratot, hisz így rengeteg olyan érték kerül a nagyközönség elé, amivel a kulturális műveltségünk emelkedhet – fogalmazott Répási László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában