Klaszter a testi, szellemi, szociális jólétért

Miskolc – Másfél-két és fél éves tevékenysége után mostanra számos eredményről tud beszámolni a Dél-Borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter.

A klasztert bemutató szerdai miskolci sajtótájékoztatón megtudtuk, a klaszter tagjai az egészségügy, a szociális ellátás, továbbá az oktatás és a kutatás területét ölelik fel. Jelenleg 23 tagot számlálnak, továbbá 5 szerződéses partnerük van. Mondhatni mára „kinőtték” a dél-borsodi jelzőt, hiszen az ország egész területéről, de Romániából is vannak tagjaik, s együttműködést terveznek Ukrajnával is. Fő működési területük a szociális és az egészségügy határterületei, így olyan fejlesztéseket végeznek, amelyeket mindkét szféra hasznosíthat.

Programjaik közül néhány: kidolgoztak például egy olyan készüléket, amellyel meghatározható az időskorúak funkcionális állapota, amire tréningeket építve elérhető a mentális és fizikai állapot megőrzése. Egy másik érdekesség: az indiai gyógyászat (ayurveda) bevezetésének projektje, vagy a Harmadik Kor Egyeteme Alapítvány által időskorúak számára kínált lehetőség, amely célja a mentális képességek megőrzése, fejlesztése.
A klaszter tevékenysége pályázatokon alapszik, gazdasági bevétele nincs. Akkreditációja falakba ütközik, mert a magyar akkreditációs kereteket ipari klaszterekre dolgozták ki, hangzott el a tájékoztatón.

Előadók voltak:

Dr. Szalkai Iván – klasztermenedzser
Dr. Dobos László – a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány kuratóriumi elnöke
Dr. Koleszár Lajos – klaszterelnök
Prof. Dr. Barkai László – a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja
Dr. Török Pál – a Tiszaújvárosi Szakrendelő igazgatója, a klaszter szakellátási bizottságának vezetője
hirdetés


hirdet�s