Friss hírek

2009.10.30. 14:34

Elmaradt a várt ítélethirdetés a tûzijáték-perben

<p>Elmaradt a várt ítélethirdetés a tûzijáték-perben pénteken a Fõvárosi Bíróságon, mert a beperelt állami szervek jogászainak kérésére tovább folytatják a bizonyítási eljárást. Így csaknem 3 évi pereskedés után sem születhettek meg az elsõ, úgynevezett közbensõ részítéletek a 2006. augusztus 20-i tûzijátéknál történt tömegszerencsétlenség miatti kártérítési perben.</p>

2006. augusztus 20-án este hirtelen csapott le a szokatlan erejû vihar a pesti Duna-parton és a rakpartokról körülbelül másfél millió ember próbált menekülni a koromsötétben és a zuhogó esõben. A tûzijáték nézõi közül körülbelül fél ezren sebesültek meg, öten pedig életüket vesztették. Ketten vízbe fulladtak, mert amikor kitört a vihar, a Dunán egy csónakból nézték volna a tûzijátékot. Két embert a rakparton zúztak halálra a kidõlt fák. Egy idõs nõ pedig szívrohamot kapott. Miután az állami szervek nem ismerik el, hogy hibáztak, 30 sérült és 3 halálos áldozat családja bírósághoz fordult kártérítésért. Csaknem 3 éve perelték be a tûzijáték szervezõit, a Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot, a Miniszterelnöki Hivatalt és a rendõrséget.

A 33 károsult felperes közül 4 ügyében születhetett volna pénteken úgynevezett közbensõ részítélet arról, hogy megilleti-e õket egyáltalán kártérítés. Arról, hogy milyen összegû kártérítést kaphatnak, illetve, a többi 29 felperes ügyében amúgy is késõbb születhetett volna csak döntés. Hiába látszott ítéletre érettnek legalább ez a 4 eset, a beperelt állami szervek, illetve a szervezõk jogi képviselõi újabb bizonyítási indítványokkal álltak elõ.

A pénteki tárgyaláson a felperesek jogi képviselõi ismételten hangoztatták, hogy a katasztrófa idején a teljes sötétben bömbölõ zene miatt a nézõk nem hallhatták a fák vészjósló recsegését, nem érzékelhették idejében a veszélyt. Hozzátették, a vihar kitörése után körülbelül 20 percig a közvilágítást sem kapcsolták vissza, így az emberek szinte vakon próbáltak menekülni a sötétben. A károsultak jogászai szerint, ha kellõen elõkészítették volna a kiürítést, idõben elmenekülhetett volna a tömeg nagy része.

A tûzijáték-per 2010. február 8-án tanúk, többek között Fejes Edina meteorológus meghallgatásával folytatódik a Fõvárosi Bíróságon. Akkor közbensõ részítéletek is születhetnek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!