Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.28. 20:00

Nem a KRESZ szerint közlekednek

Egy autóbaleset sohasem jöhet jókor, ha azonban egy vadállat miatt történik, pluszkérdések merülnek fel.

Bájer Máté

Nem a kresz szerint közlekednek

Forrás: Shutterstock

Bár az országutak legfőbb réme a gyorshajtás, vannak egyéb olyan tényezők is, amikre érdemes figyelni: nem feltétlenül kell vadulni ahhoz, hogy beleszaladjunk egy váratlan vadkárba. Megyénkben is gyakran előforduló probléma, hogy állatok ugranak ki a bozótból. Jobb esetben sikerül elkerülni a bajt, és csak az ijedtség marad az úton átszökkenő őz vagy a malacaival kocogó vadkoca után. Ha azonban már nem tudjuk megakadályozni az ütközést, nem csupán a sérült autó lesz az egyetlen problémánk: a legtöbb vadgázolásos baleset anyagi kárral végződik, esetenként azonban súlyos személyi sérüléssel is járhat. Néha pedig a felelősség megállapítása is bonyolult. A különböző biztosítótársaságok kínálatát vizsgálva – akik értékesítenek vadkárra vonatkozó biztosítást előre nem látható műszaki, elektronikus meghibásodás, baleset, defekt vagy egyéb önhibán kívüli mozgásképtelenség bekövetkezte esetére – több olyan kizáró tényezőt is észrevettünk, amik fejtörést okozhatnak a baleset elszenvedőjének. A biztosító például mentesülhet a biztosítási összeg kifizetése alól, amennyiben a kárt jogellenesen, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozták. Tehát, ha gyorsabban hajtottunk a kelleténél, ne számítsunk térítésre!

Nehéz elkerülni

Tóth Á. Dénes megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének ügyvezető titkára lapunknak korábban elmondta, ha vadat ütünk el, a rendőrséget kell értesíteni, ők keresik meg a területileg illetékes vadásztársaságot. Ha vadbalesetnél az érintett útszakaszon van vadveszélyt jelző tábla, akkor a járművezető és a vadásztársaság is a saját anyagi kárát viseli. Ha nincs ilyen tábla, akkor a bíróság dönt a kártérítési felelősség kérdésében. Mivel a vadásztársaságot is kár érte, ők az elütött állat vadászható eszmei értékét követelhetik a járművezetőtől, ami – egy kilövésre érett szarvasbika esetében – akár milliós nagyságrend is lehet.

A következmények és ezzel együtt a baleset elkerülése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megfogalmazott néhány prevenciós tanácsot.

„A vadbaleseteket olykor nehéz elkerülni, mivel az állatok értelemszerűen nem a KRESZ szabályai szerint közlekednek, és váratlanul képesek felbukkanni a közlekedő járművek előtt. A vadveszélyt jelző táblák mentén ezért a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Ha lát egy vadat a járműve előtt átszaladni, próbáljon lassítani, mert akár több vad áthaladása is várható. Fontos, hogy baleset esetén hívja a 112-es segélyhívó számot! Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az jogszabályba ütközik!” – javasolja a rendőrség.

Nehéz ügy

Kollégánk, Ádám János fotóriporterrel érdekes dolog történt nemrégiben: éjszaka, az M3-as autópálya mogyoródi szakaszán ugrott ki elé egy őz, szabályos tempónál, féktávon belül. Személyi sérülés nem történt, azonban anyagi kár keletkezett, az autó eleje megsínylette a találkozást.

A helyzetet bonyolította az útkezelő felelősségének kérdése is: az adott szakaszon felújítási munkát végeztek, aminek idejére leszerelték a vadhálót is.

A kárbecslő kiérkezése után azonban az útkezelő arra az álláspontra jutott, hogy mivel átadták a felújítást végző vállalkozónak a szakaszt, a felelősség sem őket terheli. Kollégánknak szerencsére volt cascója is a kötelező biztosítás mellett, így legalább a keletkezett kár megtérült valamelyest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában