Kizárta a Szolidaritást a VDSzSz

Budapest, 2015. július 20., hétfő (MTI) – Kizárta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) Szövetség a VDSzSz Szolidaritást, mert a tagszervezet hónapok óta nem fizet tagdíjat – közölte a szövetség az MTI-vel hétfőn.

A VDSzSZ Szövetség közleménye szerint a szövetségi tanács megállapította, hogy a VDSzSz Szolidaritás tagszervezet tagdíjfizetési kötelezettségének hónapok óta nem tett eleget, tagdíjelmaradása meghaladja a 33 millió forintot.

A tagszervezetet a VDSzSz Szövetség felügyelő bizottsága, továbbá a szövetség elnöke a tagdíjelmaradás megfizetésére szólította fel június 19-én, amelyre a tagszervezet jelenlegi elnöke egy videoüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni – áll a tájékoztatásban.

A szövetségi tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSzSz Szolidaritást – közölték.

A VDSzSz Szolidaritás ezzel egyedül maradt az érdekvédelem világában, mert a szövetség döntését követően automatikusan megszűnt tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), és a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF), ahogy a LIGA Szakszervezetekben, valamint az Európai-, és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben is – hangsúlyozta a VDSzSZ Szövetség.

Közölték azt is, hogy a szövetségi tanács hétfői ülésén teljes támogatásáról biztosította azt a népszavazási kezdeményezést, amely a férfiakra is kiterjesztené a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségét.

A szövetség szerint a vasutasok számára kiemelten fontos ez a lehetőség, mert a munkakörülmények fizikailag és pszicho-szociálisan is igen megterhelőek; váltott műszakban, nehéz fizikai munkát végezve, sokszor az időjárási körülményeknek kitéve dolgoznak több évtizeden át.

A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak megszüntetésével gyakorlatilag nem maradt más lehetőség a nehéz munkába belerokkant vasutasok számára, mint a közmunka vagy a segély – fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségével viszont sokan, akik már a szakmájuk megszerzése után munkába álltak, akár 56-60 évesen nyugdíjba mehetnének.

A VDSzSz Szövetség ezért arra hívja fel a vasutasokat, támogassák aláírásukkal a népszavazási kezdeményezést, hogy 2017-től minden 40 évet ledolgozott férfi is nyugdíjba mehessen – közölték.

– MTI –