Kívül-belül megújult a Bazilika

Sárospatak, 2015. március 8. A felújított sárospataki bazilika 2015. március 8-án. Az orgona felújítása, a tető cseréje, a külső tatarozás és harangjáték kiépítése 300 millió forintba került.
Sárospatak, 2015. március 8. A felújított sárospataki bazilika 2015. március 8-án. Az orgona felújítása, a tető cseréje, a külső tatarozás és harangjáték kiépítése 300 millió forintba került. - © MTI Fotó: Vajda János
Sárospatak – Egy közös magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében újult meg a sárospataki bazilika és a kassai Szent Erzsébet dóm.

A sárospataki Bazilika megszentelését március 8-án, vasárnap délelőtt végezte el ünnepi szentmise keretében dr. Ternyák Csaba egri érsek.

Az európai uniós pályázat keretében egyebek mellett egy 26 harangból álló harangjátékot helyeztek el. Ugyancsak elkészült egy színes Szent Erzsébetet ábrázoló üvegablak és annak esti megvilágítása, a torony- és a tetőhéjazat cseréje.

Ezt is megoldották

Helyükre kerültek az új és felújított tűzzománcozott keresztek, valamint a templom környezetének átalakítása is megtörtént.

A bevezető járdák biztonságosabbak lettek, a korábbi aszfalt helyén kőburkolatot alakítottak ki, ezzel párhuzamosan a terület vízelvezetését is megújították. A templom belsejében statikai megerősítés céljából vonóvasakat építettek be.

A megvalósult felújítás és turisztikai fejlesztés eredményeként a bazilika és környezete a sárospatakiak és a városba, azon belül is a Szent negyedbe látogató zarándokok és turisták tetszését elnyerve gazdagítja a Bodrog-parti várost.

ÉM-BG

Címkék: ,hirdetés


hirdet�s