Kivonult az ellenzék az egészségügyi bizottság üléséről

El akarják fedni azt a tényt, hogy az egészségügyi reform egy ember halálát okozta – összegezte a hódmezővásárhelyi kórház, az azt fenntartó önkormányzat és Lázár János polgármester álláspontját a hódmezővásárhelyi önkormányzat tanácsnoka a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén. A bizottság a hódmezővásárhelyi betegtragédiáról tárgyalt, de a fideszes és kereszténydemokrata képviselők kivonultak az ülésről.

Az egészségügyi bizottság keddi ülésén Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi önkormányzat tanácsnoka a kórház, az önkormányzat és a polgármester nevében egy nyilatkozatot olvasott fel, de a bizottság tagjainak kérdéseire nem válaszolt, mert mint mondta, erre nem kapott felhatalmazást.
Az ülésen mind az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mind az ÁNTSZ vezetői adatokkal bizonyították, hogy a hódmezővásárhelyi kórház, amely dokumentáció és vizsgálat nélkül továbbküldte a mindszenti beteget, alkalmas lett volna arra, hogy ellássa őt. Az esetet vizsgáló Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, Kovácsy Zsombor hangsúlyozta, még nem zárták le az ügyet, jelenleg is tartanak a tanúmeghallgatások, de fenntartja azt a korábbi véleményét, hogy valószínűleg a hódmezővásárhelyi kórházban hibáztak.

A bizottság fideszes és kereszténydemokrata tagjai még az előtt kivonultak az ülésről, hogy a napirendi pontot tárgyalni kezdték volna, mert a koalíciós többség leszavazta, hogy az elhunyt beteg esetét együtt tárgyalják a szerintük szintén az egészségügyi változásokkal kapcsolatos más ügyekkel, így például a mérgezést szenvedett keceli gyerekek esetével.

Egyedül Csáky András, a bizottság MDF-es tagja maradt a helyén, aki kifejtette: mindkét oldal felelőtlen, így a hódmezővásárhelyi polgármester is, aki a vizsgálat lezárta előtt politikai nyilatkozatokat tesz egy tragédia kapcsán.