Kivonul a hadsereg a bangladesi egyetemről

Kivonja katonáit a bangladesi hadsereg annak az egyetemnek a területéről, ahol összecsapások törtek ki a tanulók és a rendőrség egységei között, jelentette a helyi média szerdán. A Dhaka Egyetemen hallgatói hétfőn kezdtek el tiltakozni a hadsereg jelenléte ellen, két napos tüntetéssorozatot indítva el, ami alatt 150-en sérültek meg.

A hadsereg egységei szerda estére teljesen kivonulnak az egyetem területéről, közölte az UNB bangladesi hírügynökség kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. A kormány sajnálkozását fejezte ki az erőszakos események miatt, és az esetek kivizsgálását rendelte el.

A tüntetést a diákok és az egyetem területén tartózkodó katonák között kitört hétfői vita indította el, majd a Dhaka Egyetem diákjaihoz később más intézmények hallgatói is csatlakoztak. A tüntető diákok több autót felgyújtottak, valamint köveket dobáltak a tüntetést könnygázzal és vízágyúval feloszlatni akaró rendőrökre.

Bangladesben fél éve a hadsereg támogatásával átmeneti kormány van hatalmon, és szükségállapotot vezettek be, ami miatt mindenfajta demonstráció és tüntetés tiltva van az országban. A tüntetők közül sokan a demokrácia visszaállítását követelték, és kormányellenes szlogenek kiabáltak.

A Dhaka Egyetemen január óta volt jelen egy katonai egység.

A hadsereg egy közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indítanak az eset kapcsán, és eljárást indít a tüntetéseket elindító hétfői vitában részt vett katonák ellen.