Helyi közélet

2014.11.08. 14:46

Teljesen megújul a Búza téri templom környezete

Miskolc - A Búza téren található görög katolikus székesegyház és környezete megszépült és átalakul a jövő év elejéig.

Miskolc - A Búza téren található görög katolikus székesegyház és környezete megszépült és átalakul a jövő év elejéig.A munkálatok generál tervező a Neo Építészműhely, s ennek a csapatnak tagjaként Berkes Csilla tájépítész mérnök vett részt a tervezésben. Vele beszélgettünk.

- A templom melletti parkoló terveit engedélyezési terv szintjén a mi tervezői csapatunk készítette, csakúgy, mint a templom rekonstrukciót, a templomkertet és a környezetét, amibe beletartozott a templom melletti "háromszög alakú" zöld terület, míg a másik oldalon a már említett parkoló - fogalmazott a szakember. - Erre készült is terv, átalakult parkolóval, amelynek a formája módosult és nagyobb is lett. Viszont kivitelezési terv szintjén már annyiban változott a helyzet, hogy az egyház megbízásából ugyanez a tervezői csapat dolgozott, azonban tervezési területként "csak" a templomkert maradt nekünk. Az azon kívüli részt átvette egy önkormányzati tervezői csapat, így az már egy külön projekt.

Berkes Csilla tájépítész mérnök az Észak-Magyarországnak elmondta azt is, hogy tágas lesz a templom kertje. Elbontásra kerül a jelenlegi kerítés nyomvonala és egy tágas és ovális kerítés övezi majd a templomot.

Akár kisebb rendezvényeket is

- Egy kőfalkerítés épül majd: belülről vakablaktagolások is lesznek benne, amely majd kiállításoknak is helyett adhat a jövőben - árulta el. - Kívülről pedig ez a kerítés meg lesz támasztva, hozzá lesz építve rézsű, amely egyfajta hangfogó falként is funkcionál, másrészt belülről díszítő értéke is lesz. A kert belső területén ugyanakkor kisebb rendezvényeket, koncerteket is lehet majd rendezni. A templomnak megváltozik a főlépcsője, és ha majd belépünk az új kerítésen, egy szép díszkapun, akkor egy burkolt dísz térre érünk majd. Két oldalt a templom mellett füvesítve lesz a területe, a fal mentén pedig kis utak futnak majd. A területen a növények szimbolikus értékűek lesznek: mivel Máriához van szentelve a templom, ezért Mária jelképek, így fehér rózsa, liliomok csakúgy kerülnek a templom kertbe, mint Jézus jelképe, a vörös rózsa.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában