Kivételes gyerekvállalási engedélyek a földrengés következményei miatt Kínában

Engedélyezett egy új gyereket a szecsuáni kormányzat azoknak a családoknak, amelyek a májusi fölrengés következtében elvesztették gyermeküket vagy gyermekük rokkanttá, hivatalos megfogalmazás szerint “ezáltal munkaképtelenné” vált – közölte az AFP.

A szecsuáni hatóságok a tartomány honapján tették közzé szombaton a rendeletet, amely a 70-es évek végén hozott rendkívül szigorú kínai születészabályozási törvény időleges fellazítása. Május 12-én több mint 700 ezren haltak meg a pusztító, 8-as erősségű szecsuáni földrengésben, és az áldozatok között sok gyerek volt.

“Azok, akiknek két gyerekük van a törvénynek megfelelően, de mindkettő rokkanttá és normális munkavégzésre egy életre alkalmatlanná vált, egy újabb gyereket vállalhatnak.” Ez áll a szecsuáni kormányzat rendeletében, amely hangsúlyozza, hogy az egygyerekes családok is vállalhatnak még egy gyereket, de csak akkor, ha a férj vagy a feleség a földrengésben végérvényesen rokkantttá vált.

Az 1.3 milliárd lakosú Kínában az 1970-es évek végén vezették be kötelező jelleggel a városiak számára az egygyermekes-, a vidéki lakosság számára a kétgyermekes családmodellt. A népességszabályozás további fontos eszköze az alkotmányban is rögzített jogszabály, amely szerint a nők 20 éves kor felett, a férfiak pedig 22 éves koruktól házasodhatnak.

A National Geographic szerint a kínai újgazdagok azonban könnyedén ki tudják fizetni a második és további gyermekek után járó büntetést. “A gazdagok és a hírességek körében rendkívül gyorsan növekszik a többgyermekesek aránya. Tíz százalékuk már a harmadik gyereknél tart” – figyelmeztetett az országos népesség- és családtervezési tanács az Új Kína hírügynökség tavalyi jelentése szerint.

Vidéken az okoz gondot, hogy sok helyütt még mindig a megengedettnél korábban házasodnak, hadd szülessen meg minél előbb a hagyományosan nagy értéknek tartott fiúgyermek. A kormány a túlnépesedés fékezése és a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás érdekében igyekszik meggátolni, hogy 2010-ig 1,36 milliárd fölé, 2020-ig pedig 1,45 milliárd fölé emelkedjen a lakosság száma.