Nagyvilág

2013.03.02. 18:10

Feloszlatta magát Juscsenko volt ukrán államfő pártja

Kijev, 2013. március 2., szombat (MTI) - Feloszlatta magát a Viktor Juscsenko volt ukrán államfő vezette Mi Ukrajnánk párt szombaton.

Kijev, 2013. március 2., szombat (MTI) - Feloszlatta magát a Viktor Juscsenko volt ukrán államfő vezette Mi Ukrajnánk párt szombaton.A párt feloszlatását kimondó 12. kongresszuson 289 küldött vett részt. A párt feloszlatását 267-en támogatták.

A kijevi kongresszus határozata értelmében a párt alapító okiratát, pecsétjét és zászlóját átadják a "narancsos forradalom" történetét bemutató múzeumnak.

Néhány héttel ezelőtt hatalmi viták bontakoztak ki a párton belül, főként Szerhij Bondarcsuk, a politikai bizottság vezetője és a volt államfő között. Ez szakadáshoz vezetett.

Bondarcsuk Juscsenkót tette felelőssé a pártnak a múlt októberi parlamenti választásokon elért gyenge eredményéért - a Mi Ukrajnánk kiesett a törvényhozásból -, másrészt a volt államfőt azzal vádolta meg, hogy a Mi Ukrajnánkat a jelenlegi államfő, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja vazallusává tette.

A belső harcok a kölcsönös kizárásokig vezettek el. Február 9-én Bondarcsuk kezdeményezésére a párt kijevi szervezetének tanácsa kizárta soraiból Viktor Juscsenkót. Az exállamfő párttagságát ugyanakkor még aznap a párt politikai bizottsága visszaállította. Február 23-án viszont a politikai bizottság Bondarcsukot zárta ki a pártból.

Viktor Juscsenko a 2004-es elnökválasztások nyomán kibontakozott "narancsos forradalomnak" köszönhette, hogy a legfelső bíróság megismételtette az elnökválasztás második fordulóját, amelyet végül megnyert ellenfelével, Janukoviccsal szemben.

Juscsenko 2005 és 2010 között töltötte be az államfői tisztet. Korábbi szövetségesével, Julija Timosenkóval időközben megromlott a viszonya, ezért nem állt mellé a 2010-es elnökválasztás második fordulójában, amelyet végül szoros versenyben Janukovics nyert meg Timosenkóval szemben.

- Kovács Andrea, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!