Kivégzéssel fenyegetett a miskolci férfi, mert nem talált más módszert…

Akt.:
Miczán József a bíróság előtt
Miczán József a bíróság előtt
Miskolc – Miczán József a közvélemény figyelmét akarta felhívni a devizahitelesek problémáira.

A Miskolci Törvényszék Miczán József vádlottat az ellene terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Röviden így foglalható össze a bírói tanács elsőfokú ítélete, amely nem emelkedhetett jogerőre, mert az ügyész fellebbezést jelentett be, azaz a Debreceni Táblabíróságon folytatódik az ügy.

Ez volt a „Fogadalomban”

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a vád szerint Miczán József egy weboldalon 2013. március 29-én nyilvánosságra hozta az országgyűlés elnökéhez címzett „Fogadalom” elnevezésű felhívását, melyben vállalta, hogy azt az országgyűlési képviselőt, aki nem szavazza meg az oldalon található devizarabszolga felszabadító törvényt, „alkalom kínálta időben, helyen és módon kivégzi”.

Szándéka megerősítéseképpen népszavazási kezdeményezéssel fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Az aláírásgyűjtő íven az alábbi kérdést tette fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy – a népirtás leállítása érdekében – tízmillió forint vérdíjat kapjon, aki a weboldalon rögzített törvényt meg nem szavazó országgyűlési képviselőt 48 órán belül kivégzi?” Az OVB nem adott szabad utat a népszavazási kezdeményezésnek. Az ügyészség mindezek alapján terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vádat Miczán József ellen.

Pusztán kérdéseket tartalmaz

A Miskolci Törvényszék bírói tanácsa azonban nem találta bűnösnek Miczán Józsefet. Az indokolásban kifejtetik, hogy a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének megállapításához az ítélkezési gyakorlat megkívánja, hogy a fenyegetés állami szervhez intézett, konkrét, közvetlen és komoly legyen. „A vádlottnak az aláírásgyűjtő ív hitelesítését célzó kérelme az Országos Választási Bizottsághoz – állami szervhez – intézett beadvány, azonban az pusztán kérdéseket tartalmaz, amely kizárja a kérelem tartalmának fenyegetésként történő értékelését. Mivel pedig fenyegetésként nem értékelhető, így bűncselekmény sem állapítható meg.”

A törvényszék szerint a devizarabszolga törvény megszavazása és az országgyűlési képviselőkkel szembeni elvárás kifejezetten komolytalan volt. A vádlott tisztában volt azzal, hogy nincs az ország­gyűlés előtt a törvény, annak megszavazására reális lehetőség nem volt, így a fogadalom beváltása sem történhetett meg. A „Fogadalomban” konkrét, állami szervhez irányuló, címzett követelést sem fogalmazott meg (csupán a vállalom szót használta), így nem valósult meg az állami szerv komoly fenyegetése.

Nem gondolta komolyan

„A vádlott üres fenyegetést használt, maga sem gondolta komolyan a személy elleni erőszakos bűncselekmény megvalósítását, azzal a közvélemény figyelmének felhívását kívánta elérni a devizahitelesek problémáira” – fogalmaz az indoklás.

– Szaniszló Bálint –

„Tiltott szerencsejáték”

Miczán József az ítélet megismerése után kérdésünkre elmondta, hogy nem tekinti befejezettnek a harcot, hiszen a kormány által a devizahitelesek érdekében hozott intézkedések messze nem elegendőek. Meggyőződése, hogy a pénzintézetek „népirtást követnek el” és ezért meg kell büntetni őket. Az árfolyammal folytatott tevékenységük pedig a „tiltott szerencsejáték” kategóriába tartozik.

Képviselők kivégzésére biztatott a miskolci férfi

Miskolc – Terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indult büntetőügy a Miskolci Törvényszéken. tovább »

hirdetés


hirdet�s