Nagyvilág

2012.03.22. 11:56

Davutoglu: Törökország csak a teljes jogú EU-tagságot fogadja el

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Nincs alternatívája Törökország teljes jogú uniós tagságának - hangsúlyozta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy csütörtöki osztrák napilapban megjelent írásában.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Nincs alternatívája Törökország teljes jogú uniós tagságának - hangsúlyozta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy csütörtöki osztrák napilapban megjelent írásában. 

Ahmet Davutoglu a Die Presse című lapban megjelent, csütörtöki hivatalos látogatása elé időzített vendégkommentárjában rámutatott, hogy török részről nem merül fel kétely a csatlakozási folyamat célját és eredményét illetően. A cél a teljes jogú tagság, a többi tagállammal megegyező módon - szögezte le. Törökország - írta - "nem vesz fontolóra más választási lehetőséget a teljes jogú tagságon kívül". Más megoldási forma nem is létezik az unióban - tette hozzá.

Ausztria a múltban többször is kinyilvánította azt az álláspontját, hogy uniós tagság helyett egy "különleges partnerséget" részesítene előnyben.

A külügyminiszter kiemelte Törökország gazdasági és politikai súlyát a régióban és Európában. Emlékeztetett, hogy az utóbbi tíz év alatt a világgazdasági válság ellenére is háromszorosára növekedett az egy főre jutó jövedelem, és Törökország a közé a néhány ország közé tartozik, amelyeknek gazdasága gyorsan növekszik. Kiemelte azt is, hogy Ausztria a legnagyobb külföldi befektető az országban.

"Törökország a stabilitás szigete a világ egyik legnyugtalanabb térségén belül" - hangsúlyozta. A régió arab országaiban megindult politikai átalakulási folyamatokra kitérve azt írta, Törökország a népek "legitim követelései teljesülésének és az események pozitív irányba való terelésének előmozdítására" fordítja figyelmét és energiáit. Ennek érdekében aktív, humánus és elvhű külpolitikát folytat. "Az EU-nak és európai partnereinknek jól kellene hasznosítaniuk Törökországnak ezt a szerepét" - vélekedett Davutoglu.

A külügyminiszter az idegen- és iszlámellenesség, valamint a rasszizmus erősödésére figyelmeztetett. A gazdasági és pénzügyi válság közepette, valamint a globalizáció nyomása alatt erősödnek ezek a jelenségek. Az ilyen nézetek politikai képviselőiknek rövid távon hasznot hajtanak, de hosszú távon csak megoldatlan problémákat hoznak magukkal - írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!