Kivégezték afgán túszukat a tálibok – a hatóságok is megerősítették a hírt

Az afgán hatóságok hivatalosan is megerősítették, hogy a tálibok kivégezték azt az afgán újságírót, akit az olasz riporterrel, Daniele Giancomóval együtt raboltak el. Közben több külföldi politikus is elítélte a gyilkosságot.

A hírszerzés szóvivője az egyik afgán hírügynökségnek megerősítette, hogy a tálibok kivégezték Adzsmal Nakusbandit, aki tolmácsként kísérte az olasz újságírót. A tálibok arról még nem döntöttek, hogy a lefejezett férfi földi maradványait eljuttatják-e családjának, közölte a szervezet szóvivője.

Romano Prodi olasz kormányfő “erősen elítélte” az afgán újságíró kivégzését, amit “abszurd gyilkosságnak” nevezett. A Fehér Ház egyik szóvivője “barbár gyilkosságnak” nevezte az esetet, míg az ENSZ afganisztáni különleges követe is elítélte az “értelmetlen emberölést”.

A tálibok korábban még hétfőig adtak határidőt az afgán kormánynak követeléseik teljesítésére, de miután a kabinet nem vette fel velük a kapcsolatot, úgy döntöttek, hogy már vasárnap kivégzik túszukat. A tálibok társaik szabadon engedését követelték az afgán kormánytól.

Az afgán riportert még március negyedikén fogták a déli Helmand tartományban az olasz Daniele Mastrogiacomóval és egy sofőrrel együtt. Az olasz újságírót két hét után szabadon engedték, miután az afgán kormány teljesítette követelésüket, és szabadon engedett öt bebörtönzött tálib fegyverest.

Hamid Karzai afgán elnök korábban jelezte, hogy a tálibok nem számíthatnak további fogolycserékre. “Az olasz újságíró esete különleges helyzet volt, és nem fog megismétlődni”, mondta el az elnök pénteken.