Kivégezték a volt iraki alelnököt

Helyi idő szerint kedd hajnalban kivégezték Szaddám Huszein egykori alelnökét. Taha Jasszin Ramadant Bagdadban, az iraki hadsereg és a rendőrség egyik bázisán akasztották fel. Tisztviselők elmondása szerint a halálos ítélet végrehajtása zavartalanul zajlott.

Ramadant helyi idő szerint hajnali három óra öt perckor akasztották fel, közölte a kormányfői hivatal egyik tisztviselője az AFP francia hírügynökséggel. A kivégzés zavartalanul zajlott mondta el a tisztviselő.

Irak egykori alelnökét Szaddám Huszein egykori diktátorral együtt ítélték el november ötödikén az 1982-es dudzsaili megtorlás miatt, amelynek során 148 síitát végeztek ki egy faluban egy meghiúsult Szaddám elleni merénylet miatt. Ramadant akkor csak életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de 2006. december 26-án kivégzést kért ellene az a fellebbviteli bíróság, amelyik helyben hagyta Szaddám Husszein kivégzését.

A megismételt eljárásban február 12-én rótták ki rá a halálos ítéletet, amit február 15-én a fellebbviteli bíróság is helyben hagyott.Sporthírek