Kivárjuk

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Nem egyszer fordult már elő, hogy a kórházi szakambulancián is kérték az ottani előző leletemet. Igaz, ha rákérdeztem, hogy eltűnt-e a gépből, előhívták. Ám ez nem jelenti azt, hogy a beteg megszabadul a lelethurcolászástól. Szalóczi Katalin jegyzete.

Ha például csak szakorvosi javaslattal szedhető gyógyszert szed, időről időre el kell mennie a háziorvosához beutalóért, időpontról is időben gondoskodnia kell (a betegnek magának), aztán ha megvan a szakorvosi javaslat, azzal vissza kell baktatnia a háziorvosához, ott a papíralapú javaslaton szereplő adatokat beviszik a gépbe, csak ezek után írhatják meg a receptet. Fölösleges mászka, munka és papír.

Vannak háziorvosi rendelők, például Miskolcon, ahol az egymást követő fejlesztési lépések után most már mindkét helyi kórház szakorvosi leletei elérhetők (ha a felvételek nem is), de például a speciális gyógyszerrendelésnél még mindig az említett utat kell bejárni. Pedig talán a holdra szállás után majd fél évszázaddal talán megoldható lenne ez az informatikai feladat. Sőt! 2012-ben az év kommunikációs innovációja lett Magyarországon az úgynevezett teljes körű iKórlap alkalmazás…

Az egészségügyi kormányzat most a jövő év végére ígéri egy országos, minden igényt kielégítő rendszer bevezetését.
Szalóczi Katalin