Helyi közélet

2015.02.17. 15:08

Fókuszban a jövő kihívásai – Szakmai és Tudományos Napok a Gazdaságtudományi Karon

Miskolc - A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara egyike azoknak a képzőhelyeknek, amelyek a legszélesebb kínálatot nyújtják az üzleti jellegű képzések területén. A képzések gyakorlatorientáltságát a munkaerőpiac is elismeri, ezt jól bizonyítja, hogy a végzett hallgatókat szívesen alkalmazzák nemzetközi nagyvállalatok, kereskedelmi bankok és a költségvetési szervek egyaránt.

Miskolc - A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara egyike azoknak a képzőhelyeknek, amelyek a legszélesebb kínálatot nyújtják az üzleti jellegű képzések területén. A képzések gyakorlatorientáltságát a munkaerőpiac is elismeri, ezt jól bizonyítja, hogy a végzett hallgatókat szívesen alkalmazzák nemzetközi nagyvállalatok, kereskedelmi bankok és a költségvetési szervek egyaránt.

A hallgatók munkavállalásra való felkészítésének érdekében minden tanév első szemeszterében Gazdász Szakmai és Tudományos Napokat tartanak. Ebben a félévben már ötödik alkalommal adott helyet a kar a rendezvénynek, amely jelentőségét és gyakorlati hasznát tekintve kiemelkedő a tanév programjai között.

Az esemény a gazdasági kihívásoknak még inkább megfelelő felsőfokú közgazdászképzés megerősítését, és a hallgatók munkavállalásra való felkészítését kívánja elősegíteni évről-évre, az egyetemi oktatás és a gazdaság szereplői közötti kapcsolatok elmélyítésével. Céljai között szerepel a kar szerepének tudatosítása és erősítése a regionális gazdasági fejlődésben, az oktatók és a térség gazdasági és társadalmi szereplőinek körében. Emellett a szervezők szándéka az, hogy megrepesszék azt a búrát, amely alatt a hallgatók egyetemi tanulmányaik alatt léteznek, mégpedig olyan információkkal szembesítve őket, amelyek későbbi életükről, lehetőségeikről adnak valós képet.

Ennek érdekében jelen félévben is két irányt határoztak meg a programok tematikáját illetően. Az egyik a vállalkozások iránya, a fiatal, dinamikusan induló vállalkozások személyes bemutatásán és közvetlen megtapasztalásán keresztül, a másik pedig a közgazdászként való munkavállalás sajátosságainak megjelenítése különböző cégek vezetői, HR-vezetők és egyéb stratégiai vezetők hozzáértő véleménye tükrében.

Kevés az olyan alkalom ugyanis egy egyetemi hallgató életében, amikor közvetlen kapcsolatba kerülhet a jövőjét meghatározó potenciális munkaadójával. Ez legtöbb esetben állásinterjún következik be először, ami nem feltétlenül szerencsés. Ezért fontosak ezek az események, amikor a hallgatók közeli kapcsolatba kerülnek a vállalati vezetőkkel, és tőlük, első kézből hallják azt, hogy milyen elvárásokat támasztanak velük szemben a munkaerőpiacon. A vállalkozó szellemű hallgatók személyes kompetenciaméréseken vettek részt, önismereti, kommunikációs, üzleti probléma-megoldási, döntéshozatali készségeik szintjére vonatkozóan, ami alapján definiálhatóvá vált, hogy milyen területeken indokolt számukra a kompetenciafejlesztés a munkaerő-piaci sikeresebb elhelyezkedéshez, valamint a karrierépítés elkezdéséhez.

A hallgatók felől nagyon pozitív visszajelzések érkeztek az elmúlt években, számos emlékezetes előadáson vehettek részt az érdeklődők a szakmai napok során. Az idén különösen népszerű volt például az MNB képviseletében megjelenő bankjegyvédelmi kapcsolati referens, Döme Márk előadása az új forint titkairól, ahogyan fiatal start-up vállalkozók sikerélménye is nagyon impulzív és jelentős buzdító erővel bírt a START-UP minikonferencia keretein belül, amelynek nem titkolt célja a hallgatók vállalkozásalapítási ambícióinak erősítése volt.

A szakmai és tudományos napok története immár egy évtizedes múltra nyúlik vissza. Ennek hátterében az áll, hogy kezdetben kétévente rendezte meg a kar a Gazdász Szakmai és Tudományos Napokat. Azonban azt látva, hogy egyre gyorsabban változnak az üzleti feltételek akár a finanszírozás, akár a gyártás tekintetében, úgy határoztak, hogy évente is érdemes megszervezni, amely döntés pozitív visszajelzésre talált a hallgatók és az üzleti élet képviselői körében egyaránt.

- Tóth Orsolya -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában