Kiváló a Balaton vízminősége

A Balatonban lévő vízmennyiség mellett a víz minősége is kiváló – állítják a szakemberek, akik azt is mondják, ezen a nyáron sem kell attól tartani, hogy jelentősen romlik a helyzet. Egészen extrém esetekben persze előfordulhat, hogy a tóban elszaporodnak az algák, de ezek – a kék alga kivételével – nem jelentenek veszélyt.

Az eredetileg a trópusi vizekben élő algafajtól sem kell komolyan tartani, mivel ahhoz, hogy annak méreganyaga éreztesse hatását az ember szervezetében, 100 liternél is többet kellene meginni a fertőzött vízből – mondta érdeklődésünkre Kóbor István, a Közép- Dunántúli vízügyi Igazgatóság laborvezetője.

A laborvezető arról is beszámolt, hogy a Balaton keleti medencéjében üzembe állítottak egy olyan automata szondát, amely folyamatosan tájékoztatja a szakembereket a víz minőségéről. Elsősorban az algák mennyiségére utaló adatokat, valamint a vízben oldott oxigén mennyiségét vizsgálja a műszer. Ugyanilyen szondából még kettőt helyeznek majd üzembe, a tó középső és nyugati részén. Ezt követően a Balaton teljes területéről rendelkezésre állnak majd percre pontos adatok, így bármilyen hirtelen változást is azonnal tudnak észlelni. A szondák adatait egyébként bárki követheti, mivel azokat az interneten keresztül folyamatosan közzéteszik.

A kék alga a nyár vége felé szokott csak megjelenni, viszonylag rövid időre – mondta Kóbor István. Az utóbbi tíz évben nem volt a vízben olyan mennyiség, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. Ahhoz, hogy valakinél rosszullétet okozzon az algás víz, olyan mennyiségben kellene elszaporodnia a kék algának, amire a Balatonban nagyon minimális az esély.