Kiválasztották Nepál élő istennőjét – a maosita elnök áldását adta a választásra

Nepál hivatalosan ateista államfője, folytatva a több évszázados hagyományokat elfogadta élő istennőnek az ősi szabályok alapján kiválasztott hároméves kislányt – közölték hétfőn nepáli tisztségviselők. A katmandui “Kumarinak” kiválasztott kislányt a hagyományok szerint a nepáli uralkodónak kellett jóváhagynia, de az áprilisi választásokon győztes maoisták megszüntették a királyságot. Egy ideig az is kétséges volt, hogy az új vezetés folytatni fogja-e a jogvédő szervezetek által kritizált tradíciót.

Nepál megváltozott politikai környezetében Ram Baran Jadav elnök vállalta magára a Kumari jóváhagyását – közölte az élő istennő kiválasztásával megbízott tanács egyik tagja. Az új katmandui, azaz “királyi Kumari” kedden, a buddhista és hindu papok által végzett szertartások után lesz hivatalosan is élő istennő – mondta el Hemradzs Szubedi.

Az élő istennő kiválasztásával megbízott tanács a hároméves Matine Sakját választotta ki a pubertáskorba lépett, és így tisztátalanná vált, most 12 éves elődje helyére. A “Kumari” nepáli nyelven szüzet jelent, és az élő istennők csak az első menzeszig tarthatják meg tisztségüket.

A Katmandu-völgy más városaiban is vannak Kumarik, de a fővárosban lévő, “királyi Kumari” számít a legnagyobb hatalmúnak. A Kumarik kiválasztása szigorú szabályok szerint történik: csak szép fogazatú, sebhelyektől mentes, egészséges és egy bizonyos népcsoportból származó lánygyermek kerülhet az őt 32 kritérium alapján vizsgáló tanács elé. Az “oroszláni mellkassal” és “őzcombokkal” rendelkező élő istennőnek bizonyítania kell lelki erejét is, amikor levágott bölény- és kecskefejekkel teli, gyertyafénnyel megvilágított helységben a félelem jelének mutatása nélkül kell időt eltöltenie.

Korábban az egyik feltétel volt, hogy az élő istennő horoszkópja megegyezzen az uralkodó csillagjegyeivel. Mivel Nepál megszüntette a királyságot, az ország horoszkópjának kellett megfelelnie.

Jogvédő szervezetek kritizálták a nepáli tradíciót, azzal érvelve, hogy a palotája “aranykalickájába” zárt élő istennőnek kinevezett gyereket megfosztják alapvető jogaitól. Augusztusban a nepáli legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Kumarinak is biztosítani kell az iskolába járáshoz való jogot: az új élő istennőt palotája falain belül fogják oktatni.