Nagyvilág

2010.02.16. 15:04

Spontán sztrájk a belga vonatbaleset után

<p>Spontán sztrájkba kezdtek kedden a belga vonatvezetõk egy nappal azután, hogy Brüsszel közelében összeütközött két gyorsvonat, ami 18 ember halálát okozta.</p>

A vonatvezetõk szerint a rossz munkakörülmények is közrejátszottak az ütközésben, és aggodalmat okozott körükben, hogy az egyik vonatról hiányzott egy biztonsági berendezés, amely megakadályozhatta volna a balesetet.

A belga vonatvezetõk spontán módon szervezték meg keddi sztrájkjukat, a szakszervezetek kihagyásával. A sztrájkról szóló hírek azt nem említették, hogy pontosan mennyi vonatvezetõ vesz részt a munkabeszüntetésben, de az SNCB belga vasútvállalt közlése szerint jelentõs zavarokat okozhat a keddi vasútközlekedésben a munkabeszüntetés.

A hétfõ reggeli csúcsforgalom idején történt ütközés óta nem indulnak és érkeznek Eurostar, és Thalys gyorsvonatok Brüsszelbe. A baleset helyszínén folytatták a roncsok vizsgálatát a katasztrófa okait vizsgáló nyomozók, és az érintett vonalon még több napig nem indulhat meg a közlekedés.

A baleset a Brüsszeltõl 15 kilométernyire található Halle városánál történt, hétfõ reggel fél kilenckor. Az elsõ vizsgálatok szerint az egyik vonat feltehetõen nem vett figyelembe egy piros jelzést, és a két szerelvény egymásnak csapódott. Az ütközésben 15 férfi és három nõ halt meg, és nagyjából százan sérültek meg, akik közül többen súlyos állapotban vannak.

A sztrájkoló belga vasúti dolgozók között aggodalmat keltett az SNCB egyik magas rangú tisztségviselõjének nyilatkozata, amely szerint az egyik vonatról hiányzott az a biztonsági berendezés, amely megakadályozhatta volna az ütközés. Az érintett vonalat ugyanis egy olyan rendszerrel látták el, amely automatikusan leállítja a tilos jelzésekre nem reagáló vonatokat. "Az ütközés elkerülhetõ lett volna", ha mindkét vonaton ott van az automata fék - jelentette ki a belga vasúthálózatot karbantartó Infabel elnökhelyettese.

Ezekre a bejelentésekre reagálva európai és belga tisztségviselõk is óvatosságra intették az embereket, közölve, hogy várják meg a hivatalos vizsgálat eredményeit, mielõtt messzemenõ következtetéseket vonnának le. Arra azonban még több hónapot kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!