Kitűzték az orosz zászlót az Északi-sark alatt a tengerfenéken

Kitűzték az orosz nemzeti zászlót csütörtökön az Északi-sark alatt a tengerfenéken, több mint 4 kilométeres mélységben. A birtokba vétel régi jelképével is azt akarja bizonyítani Oroszország, hogy az Északi-sark az övé.

A zászlót kitűző expedíció tudományos bizonyítékokat akar gyűjteni arra, hogy az Északi-sark nem más, mint az eurázsiai kontinentális talapzat orosz szakaszának egy része. Ha ez igaz, akkor Oroszország kiterjesztheti a területi vizeinek határát az Északi-sarkra és a sark körüli terület nagy részére, amely alatt jelentős gáz- és olajkészleteket sejtenek.

Az Északi-sark alatti tengerfenéken elhelyezett orosz zászló egy méter magas, és nem rozsdásodó titánból van. A lobogót egy veterán sarkkutató, Vlagyimir Csilingarov vitte le egy Mir típusú mini-tengeralattjáróval, és 4,261 méter mélységben tűzte ki. A Mirt nem sokkal később követte egy második mini-tengeralattjáró is, ez 4,302 méter mélységben érte el a tengerfeneket.

Az Északi-sark iránt az utóbbi időben egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés, mert a tengerfenék alatt nagy energiahordozó-tartalékokat sejtenek, amelyek az egyre jobban olvadó sarki jég következtében hozzáférhetőkké és talán gazdaságosan kiaknázhatókká válhatnak.

Egy amerikai geológiai kormányhivatal, a US Geological Survey korábban kijelentette, hogy a világ összes olajkészletének egynegyede az Északi-sarkkörön belüli területeken van.

Oroszország 2001-ben már bejelentette az ENSZ-ben az Északi-sarkra vonatkozó területi igényét. A világszervezet még nem döntött.

Az oroszokkal szemben az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Dánia is ki akarja terjeszteni területi vizeit a sark környékére. Ebből a célból Norvégia és Dánia szintén végez kutatásokat.