Kitüntetéseket adományoztak Ózdon

Kitüntetéseket adományoztak Ózdon
Ózd – Az október 23-i megemlékezés során díszpolgári és város kitüntetéseket adományoztak Ózdon.

Az Olvasó színháztermében a díszpolgári címet ebben az esztendőben dr. Farkas Gábor zongoraművész vehette át, míg hárman Ózd Városért elismerésben részesültek. Pók Elemérné, az Ózdi Köznevelési és Művelődési Intézmények vezetője, Nagy Nikoletta, az Ózdi SFC válogatott súlyemelője, valamint Dancsok Tamás, helyi vállalkozó, a Príma-díjas Piramis Kft. ügyvezetője vehette át a rangos elismerést. Az alábbiakban közöljük az elismert ózdiak életútját.


Ózd Város díszpolgára:

Dr. Farkas Gábor, zongoraművész

1981-ben született Ózdon. Már egészen korán, 5 évesen, elkezdett érdeklődni a zeneművészet iránt. Az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola növendéke lett, tanára Szakátsné Szabó Ágnes hamar felfedezte tehetségét. Tanulmányait a zongoraművészet vonalán haladva 1995 és 1999 között Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola intézményében folytatta. A középiskola befejezése után sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zongoraművész szakára. Az egyetem befejezésével Zongoraművész – tanári diplomát szerzett. Professzorai: Falvai Sándor és Némethy Attila. Dr. Farkas Gábor 2001-ben harmadik díjas lett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, 2003-ban pedig megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét.

Nagyságának és tehetségének egyik bizonyítéka, hogy 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, jelenleg adjunktusa, valamint emellett 2006-tól vendégtanárként tevékenykedik a szöuli Hansei University-n, Dél-Koreában és rendszeresen tart mesterkurzusokat Japánban, a Tokyo College of Musicban és a Kurashiki University-n valamint rendszeresen zsűrizik a Tokiói Nemzetközi Zongoravesenyen.

2008 márciusában Márciusi Ifjak kitüntetést, 2008 novemberében Junior Prima díjat, 2009 májusában Gundel Művészeti díjat kapott.

2009-ben ő lett az első helyezettje a Weimar-ban megrendezett 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek, ugyanitt elnyerte a verseny Közönségdíját és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is.

2011-ben Frankfurtban a German Piano Award jelöltje és díjazottja.

2012 márciusában a magyar állam Liszt-díjjal tüntette ki.

2013-ban kapta meg doktori diplomáját, ugyancsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Konzulensei: Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán voltak. A Doktori iskolával párhuzamosan az Olaszországi, Como Piano Academy növendéke volt, ahol olyan mestereknél tanult, mint William Grant Naboré, Dmitry Bashkirov, Fou T’song és Frankl Péter.

2015-ben megnyerte a New York Concert Artist&Associates által kiírt verseny fődíját, melynek eredményeképpen 2016-ban lehetősége lesz bemutatkozni New Yorkban a Carnegie Hallban.

Számos olyan, a szakmában elismert, karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Ádám, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Olli Mustonen, Kobayashi Ken-Ichiro és olyan neves zenekarokkal mint a Staatskapelle Weimar, Erfurt Philharmonic Orchester, Sinfonia Varsovia, Musashino Orchestra stb.

Európa legnagyobb koncerttermei mellett több alkalommal turnézott Dél-Koreában, Vietnámban, Kínában és Japánban.

CD felvételei az angol Warner Classics, a holland Brilliant Classics, a Hungaroton és az amerikai Steinway records gondozásában jelentek meg.

Dr. Farkas Gábor részére a város országosan és határainkon túl is hírnevet szerző kiemelkedő tevékenysége, a fiatalok előtt is például szolgáló életútja elismeréseként adományozta a ”Ózd Város Díszpolgára” kitüntető címet.


“Ózd Városért” kitüntető díj:

Pók Elemérné, az Ózdi Köznevelési és Művelődési Intézmények vezetője :

Pók Elemérné Ózdon született. A miskolci Közgazdasági Szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát követően jegyzőkönyvvezető, gyorsíró és igazgatási ügyintézői szakmát szerzett, majd az ózdi Közgazdasági Szakközépiskola Kiegészítő Tagozatán megszerezte a képesített könyvelői, vállalati tervező, statikus szakképesítést is. 1987-ben számvitelből költségvetési szakon felsőfokú szakvizsgát tett, 1989-ben pedig felsőfokú munkaügyi szakképesítést szerzett. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán 1996-ban gazdasági mérnökként végzett.

Pályafutását 1976-ban közvetlen az érettségi megszerzése után, az akkor még Arlói Nagyközségi Tanács munkatársaként kezdte, gazdálkodási előadóként, majd ezt követően az arlói GAMESZ-nél dolgozott egészen 1981-ig. Ekkor sikerült lakóhelyén munkát vállalnia, így került az ózdi Közgazdasági Szakközépiskolába, majdan a későbbi ÁMK-ba, ahol gazdasági vezetőként dolgozott. Az itt töltött 10 év alatt lehetősége nyílt betekintést nyerni az oktató-nevelő munka nehézségeibe, szépségeibe, ez az az időszak, melyre még ma is nagyon szívesen gondol, hiszen kiváló tanárokra, tiszteletre méltó iskolavezetőkre emlékszik vissza.

Az új iránti érdeklődésének köszönhetően 1991-ben pályázatot nyújtott be a Szociális és Egészségügyi Gazdasági Központ vezetői állására, melyet sikerült elnyernie. 17 éven keresztül vezette az intézményt, de ahhoz, hogy szakemberként és vezetőként is megfelelő ismeretekkel rendelkezzen, úgy gondolta folyamatosan képezi magát és a már korábban megszerzett felsőfokú képesítéseket követően a főiskolát már munka mellett végezte el, kiváló eredménnyel.

Pók Elemérné 2008 és 2009 között 1 évig a Borsodnádasdi Városi Önkormányzat pénzügyi irodáját vezette, ahol alkalma nyílt a közigazgatás sok-sok szegmensét megismerni. 2009-től jelenlegi munkahelyén kiválóan tudja hasznosítani a korábban megszerzett tapasztalatokat, bizonyítani tudta és tudja szakmai rátermettségét, képviselni tudja azt a fajta emberi alázatot ami a szakma iránti elhivatottságot jelenti. Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köznevelési intézmények gazdasági tevékenységének tervezése, irányítása és ellenőrzése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkáját, egész életpályáját ismeri el az Ózd Városért kitüntető díjjal.


Nagy Nikoletta, az Ózdi SFC válogatott súlyemelője:

1983-ban született Ózdon. Farkaslyukban az Esze Tamás Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, de már akkor is nagyon érdeklődött a súlyemelő sportág iránt. 1996-ban kezdett súlyt emelni. Pályafutása immár közel húsz éves múltra tekint vissza. Nevelő-, és mai egyesülete is az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club, edzője mindvégig Fekete József. Nagy Nikoletta a magyar bajnokságon 2000-ben szerzett először érmet, 2005-ben aranyérmet. Hazánkban súlycsoportjában ő volt az első számú női súlyemelő, 2014-ben kilencedszer lett felnőtt magyar bajnok és húsz alkalommal javított országos rekordot.

A Magyar Súlyemelő Szövetség három alkalommal is az Év Legjobb Női súlyemelőjének választotta. 6 világ-, valamint 11 Európa-bajnokságon képviselte hazánkat, és már a harmadik olimpiai ciklusban magyar válogatott kerettag. 2003-ban még utánpótlás sportolóként tagja volt annak az Európa-bajnoki vegyes csapatnak, amely végül a bronzérmet szerezte meg. Legkiemelkedőbb eredményét 2012-ben az antaliyai Európa-bajnokságon produkálta ahol mindkét fogásnemben és az összetettben is ezüstérmet szerzett. Nagy Nikoletta 2013-ban súlyos térdműtéten esett át, a tavalyi esztendő a visszatérés éve volt számára, de így is a 8. helyen végzett az izraeli Európa-bajnokságon. Ózdon, az „Év Legjobb Sportolója” díjátadáson a felnőttek között hosszú évek óta Ő érdemli ki ezt az elismerő díjat. A sportolás mellett edzői és sportszervező-menedzseri tanulmányokat is folytatott. Reményei szerint hazai és nemzetközi tapasztalatait át tudja majd adni a fiatalabb korosztály számára is.Nagy Nikoletta magyar válogatott kerettag, kilencszeres felnőtt magyar bajnok súlyemelő két évtizedes sporttevékenységének elismerése az „Ózd Városért” kitüntető díj.


Dancsok Tamás, helyi vállalkozó, a Príma-díjas Piramis Kft. ügyvezetője:

Dancsok Tamás a szakközépiskola elvégzése, majd a kötelező sorkatonai szolgálat teljesítése után felsőfokú külkereskedelmi és vámügyintézői képesítést szerzett. Ezen tudásával lépett be a családi cégbe, ahol a vámoltatási feladatokkal kezdte meg tevékenységét. Megtanulta, hogy milyen keményen kell küzdeni és dolgozni! Cégük – melynek mára az ügyvezetője – 2012-ben Prima díjat nyert. Dancsok Tamás munka mellett végezte el a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolát, majd a Miskolci Egyetem Közgazdász Karán szerzett közgazdász diplomát. A mérföldkövet az aktív támogatás terén negatív tapasztalatai jelentették. Sajnálattal vette tudomásul, hogy az értelmiség egy jelentős része eláramlott Ózdról, s tovább csorbították a város megítélését a negatívumokat hangsúlyozó kisfilmek.

A városért folytatott tevékenysége 2005-ben indult. Elsősorban a fiatalokat szólította meg. Az országban szinte elsőként léptette fel a rap és a rockzene hazai sztárjait egy színpadon. A koncert akkora siker volt, hogy a Rio Discoban 3 teltházas előadás jött össze. Dancsok Tamás a sport területén is megmutatta önzetlenségét. Szerényen támogatta a súlyemelő Nagy Nikolettát, a gyerekeknek pedig világbajnokokkal szervezett közönségtalálkozót a Városi Stadionban, s nem utolsó sorban a teniszpályák korszerűsítését is elősegítette. Segítő szándékát és mély érzését mutatja, hogy részt vett az ózdi kutyamenhely kialakításában is.

Az Ózdi Művelődési Intézményekkel 2008-ban kezdődött a közös munka a X. Ózdi Napok mecénásaként, bekapcsolódott az Élj tisztán prevenciós programba, illetve a Parkfesztivál szervezésébe. Ettől kezdve folyamatos a támogatói tevékenysége a kultúra több területén működő civil szervezetek részére. Aktívan támogatta Dr. Péter Mária könyvének kiadását, s az Almási Balogh Pál Kórház díszkertjének kialakítását, melyért a kórház vezetése díjjal jutalmazta. Dancsok Tamás nevével szorosan összekapcsolódik a 2010 októberében indult – s mára a város védjegyévé vált – Ózdi Jazzparádé sorozat kivitelezése, valamint a város szerte megszervezett faültetés, szemétszedés, karácsonyi adománygyűjtő akció, valamint a múzeumlátogatás megszervezése és lebonyolítása.

2012–ben az Ózdi Művelődési Intézményekkel közösen útjára indította a mára országos hírű Szabadegyetem programsorozatot, melynek keretében történelmünkbe igyekezett bepillantást nyújtani a meghívott vendégek, főként professzorok előadásaival.

Ehhez kapcsolódva a város három pontján helyezett el táblát, mely rovásírással jelzi a településre érkezőknek, hol járnak. S mindezt erősítendő a Vasvár Úti Általános Iskola diákjainak füzeteket adományozott a rovásírás gyakorlására. Dancsok Tamás ettől az évtől a Mizerák István Alapítvány Kuratóriumának elnöki tisztét is betölti.

Kapcsolatrendszerén keresztül az országos médiumokban is hatékonyan promótálja Ózd város pozitív megítélését. Meghívásaira számos hazai ismert ember „kirándult” már Ózdra és vitte tovább jó hírünket. Minden évben közel milliós nagyságrendű az a támogatás, amivel a helyi rendezvények lebonyolításához és a civil kezdeményezésekhez hozzájárul. 2013-ban az Ózdi Művelődési Intézmények által alapított „A Művelődésért” kitüntető díjban részesült mecenatúra kategóriában. Ebben az évben hagyományőrző céllal indította el a Városi Televízióval együtt az ózdi Futónapok rendezvénysorozatot, mely óriási siker volt. Dancsok Tamás Ózd város iránti elkötelezettsége, aktív támogatói tevékenysége és társadalmi szerepvállalása elismeréseként részesül az Ózd Városért kitüntető díjban.

ÉM-ME