Kitűnő akusztika a pécsi Kodály Központban

Dán hangmérnökök is bevizsgálták a pécsi muzsika új fellegvárának ígérkező, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kulcsberuházásaként felépített Kodály Központ hangversenytermének akusztikáját. Már a tervezés idején végeztek finomhangolást, és az eredmény a szakemberek szerint is meggyőző – közölte a Független Hírügynökséggel a Pécs 2010 Sajtóiroda.

Dobos László zenei rendező (az UniCum Laude Énekegyüttes énekese) szerint, az objektív feltételeket illetően a pécsi teremről elmondható, hogy a világon talán az első azon létesítmények sorában, amelyek akusztikai tervezési dokumentációit Dániába postázták, ahol egy akusztikai tervező stúdió (a Gade and Mortensen Akustik) összevetette a világ legjobb hangversenytermeinek adataival.

Anders Christian Gade dán akusztikus mérnök ugyanis több éven keresztül gyűjtötte a világban legjobbnak ítélt 100 koncertterem technikai paramétereit, a színpad anyagától kezdve a székek minőségén át az adott helyszín légköbméteréig. A pécsi terveket odakint lefutatták egy számítógépes programon, s kiderült, hogy csupán apró módosításokra van szükség a ház kivitelezése során, így az eredeti tervekhez képest is csak kisebb változtatásokra volt szükség – például a burkolóanyagok tekintetében – mondta a szakember.

Dobos szerint a teremben mindenhol egyformán jól lehet hallani az előadott művet. A leghátsó sorban ülők, illetve az optimálisnak mondott, tízedik-huszadik sorban helyet foglalók között szinte minimális eltérés mutatkozik a hangmennyiséget és hangtisztaságot illetően, s ez igaz a terem minden pontjára.

A szakemberek szerint a terem mérete éppen ideálisnak mondható – nem gigantikus, de nagykoncertekre alkalmas. Fantasztikus hangzásélményt nyújt – akusztikus, hangosítás nélküli, pontosabb, finomabb játékot megkövetelő előadások esetében is. A minőséget szolgálja az is, hogy a zenészek jól hallják a színpadon egymás játékát, valamint a karmester is a zenekart.

Az előadótér könnyedén hangolható a színpad felett több méter magasan található, állítható magasságú és dőlésszögű hangvető elemeknek köszönhetően. S ezek alkalmasak arra is, hogy a legváltozatosabb összeállítású zenei együttesek számára külön behangolják a termet.

Optimális a mély- és a magas hangok aránya is. Az esztétikai élmény tekintetében szintén lényeges szempont a hangok lecsengésének ideje, görbéje is, vagyis az, hogy az adott hang megszólaltatása után még mennyi ideig hallható. Általában az 1,8 és 2,4 másodperc közötti teljes lecsengés-hosszúságot ítélik kívánatosnak a zenészek. A Kodály Központ esetében ez is állítható egy speciális színpadi függönnyel, és így minimum 1,5 másodperc hosszúságúra változtatható. A terem azonban alapvetően kb. 2 másodperces lecsengésű.Sporthírek