Friss hírek

2009.01.05. 19:27

A mentőhelikopterek elérik az ország 85%-át - kiegészítés

<p>Hivatalosan is átadták a szentesi légimentő bázist. Ezentúl, ha baj van, Magyarország 85%-át 15 percen belül el tudják érni a mentők. A szentesi a 7. légibázis az országban. 90 millió forintból épült fel az európai normáknak megfelelő helikopter leszálló, hangár és kiszolgáló helyiségek. Az építkezéshez szükséges összeg több mint egyharmadát a térség önkormányzatai adták össze, mert megelégelték, hogy több mint négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön.</p>

A helikopter egyik részében vannak azok a felszerelések, amelyek a kimentéshez szükségesek. Gerincágy és különböző mellények, amikkel kocsikból tudnak kivenni sérülteket a légimentők. De van a helikopterben defibrillátor, vákuummatrac, lélegeztetőgép oxigénpalack, infúziók és gyógyszerek is. A bázis kiszolgálóhelyiségei is az európai szabványoknak megfelelően épültek fel. Gyógyszer és műszaki raktár, fertőtlenítő helyiség és pihenőszobák is arra az esetre, ha több napot ügyelne a csapat, tudjanak hol aludni - mondta a Független Hírügynökségnek dr. Irvai Ákos, az egyik ügyeletes mentőorvos.

6 orvos, 6 ápoló, helikoptervezetők és műszaki szakemberek csak arra várnak, hogy mikor kell bevetésre menniük. Egyszerre négyen vannak ügyeletben. Az orvosok és a pilóták is az ország különböző pontjairól járnak ide dolgozni.

Négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön. A szaktárca először 2007-re ígérte, de végül csak akkor történt érdemi lépés, amikor a csongrádiak úgy döntöttek, hogy a mentőbázis megépítéséhez pénzt gyűjtenek. 40 millió forintot adtak össze az önkormányzatok. Volt olyan település, ahol a polgármester óvatosan 100 ezret javasolt a nehéz helyzetre tekintettel és a képviselők emelték 200 ezerre, mert annyira fontosnak ítélték a bázis megépülését - mondta Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

Mostantól az ország 85%-át éri el negyed óra alatt a segítség. A szentesi bázis 1,2 millió embert képes ellátni. Egész Csongrád és Békés megyét, valamint Bács-Kiskun és Szolnok egy részét. A helikopter 15 perc alatt 70 km-nyit elrepül. Egy mentőautó ezeken az utakon, átlagosan 1perc alatt tesz meg egy kilométert. Tehát egy mentőautó körülbelül egy órával lassabban érne oda, mint egy helikopter.

11,5 milliárd. 2011-ig ennyi pénzt költenek majd az országos mentőszolgálat korszerűsítésére. Már az idei évben elkezdik a légimentők fejlesztését, a meglévő földi állomások felújítását, új mentőállomások építését és a beszerzéseket is - mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter. A tervek szerint a sokat futott mentőautók helyett újakat vásárolnak majd.

A mentőhelikopter december 28-a óta van a szentesi légibázison. Azóta folyamatosan ügyeletet tartanak, de bevetésre még nem kellett menniük a légimentőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!