Kitöltötte a totót, nyert

A díjátadón
A díjátadón - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Bettina rendkívül sokoldalú. Közel áll hozzá a zene, a műkorcsolya, jelenleg pedig védőnőnek tanul.

Zagraj Bettina nyerte el az idén a Miskolci Szimfonikus Zenekar kvízjátékának fődíját, egy okostelefont és egy okosórát. Kiderült, jó helyre került a főnyeremény, hiszen Bettinához közel áll a zene, a komolyzene is, és sokat dolgozott azon, hogy a kvízjáték minden kérdésére megtalálja a helyes választ.

Sorsolták

– Az előző tanévben még az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnáziumba jártam. Mint minden évben, tavaly is eljött a városba a Miskolci Szimfonikus Zenekar, hogy hangversenyt adjon a diákoknak. A koncerten hangzott el, hogy a zenekar honlapján elérhető a kvízjáték, ami kapcsolódik az ifjúsági hangversenyhez, és az ott elhangzottakhoz. Gondoltam, megnézem a játékot.

Bizony, voltak közöttük olyanok, amelyekre nem tudtam a választ, de felkeltették a kíváncsiságomat. Így utánanéztem a különböző mítoszoknak, zeneszerzők életének, a különböző hangszerek tulajdonságainak és a kevésbé ismert zeneműveknek. Végül sikerült a zenei totót kitöltenem – meséli Bettina. És úgy tűnik, hogy nemcsak hogy sikerült, de egy hibát sem vétett, hiszen végül övé lett az első díj. Hozzáteszi: bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb pontot elért diákok közül sorsolással választotta ki a zenekar a nyerteseket.

Érdekes koncertek

Majd elmeséli azt is, hogy amikor a miskolci szimfonikusok játszottak Edelényben, akkor a diákok mindig szívesen mentek.

– Ez bizonyára azért lehet, mert a társulat mindig érdekesen adja elő a zeneműveket, és közben magyarázat segíti az elhangzó darabok jobb megértését. Sok fiatal vesz részt ezeken a koncerteken – mondja.

Szeptembertől azonban Bettina egyetemista lett, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakán tanul.

– Mindig is szerettem a gyerekeket. A gimnáziumban jól ment a biológia és a kémia is, mindenképpen az egészségügyi karon akartam tanulni. Az, hogy édesanyákkal és kisbabákkal foglalkozhatom majd, külön öröm számomra – fogalmaz.

Az egyetemi életről pedig elárulja: jól érzi magát, mert azt tanulhatja, amit szeret. Igaz, az első félévben még nincs túl sok órája, de tanulnivaló azért mindig akad. Izgalmas hetek következnek, hiszen nemsokára kezdődik az első vizsgaidőszak.

Zene és korcsolya

Bettina mindennapjaiban egyébként jelen van a zene. Sokféle stílust kedvel, és komolyzenét is szívesen hallgat, mint fogalmaz: „van, amikor az esik jól”. Korábban egyébként tanult citerázni, 7. és 8. osztályban, és énekkaros is volt, de amikor iskolát váltott, már nem volt lehetősége a citerát továbbfolytatni.

Van egy új hobbija is, a műkorcsolya. Szeptemberben lett tagja a miskolci Havaszépe Sportegyesületnek. – Bár az edzők mondták, hogy kicsit elkéstem ezzel, mert a műkorcsolyát korábban szokták kezdeni, de látva gyors fejlődésemet, azért bizakodnak. Majd meglátjuk, mennyire sikerül megtanulnom korcsolyázni.

Egyébként kipróbáltam már több sportot is előtte, többek között gördeszkáztam, görkoriztam, de most rájöttem, hogy a műkorcsolya az igazán nekem való. Az esés persze nem kellemes, de az a mondás járja a műkorcsolyások körében, hogy „esni is tudni kell”. Olyan nagyot pedig még nem zuhantam, hogy fájt volna – árulja el Bettina, hozzátéve: van még egy kedvenc hobbija, a lovaglás. Ha teheti, felpattan lova hátára és vágtáznak egy kicsit.

A kvízjátékkal nyert ajándékairól szólva pedig elmondja, nagyon örül neki. Az okosóra egészen modern eszköz, csatlakoztatni lehet a telefonhoz, és azon is lehet hívásokat fogadni, ahogy a filmekben látni. Igaz, még nem próbálta ki, mert most épp van egy új telefonja, így az ajándékokat még kíméli.

Hegyi Erika


A kvízjáték nyertesei

Zagraj Bettina, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának hallgatója

Ledniczky Sára, a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja

Simon Luca, a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőcsáti Gimnáziumának tanulója


Elindult az új kvízjáték

A Filharmónia Magyarország miskolci irodája a zenei évad során két turnusban, ősszel és tavasszal szervezi meg kifejezetten az ifjúságnak szóló koncertsorozatát. A hangversenyeknek kezdettől fogva partnere a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A miskolci iskolák mellett minden évben eljut a műsor vidéki intézményekbe is.

A hangversenyek tematikája igyekszik alkalmazkodni a korosztályi igényekhez, így közismert, népszerű darabok kapnak helyet a műsorban. A koncerteken a zenei blokkokat, ismeretterjesztő narrációval kötik össze. Ennek nyomán álmodta meg a zenekar az ifjúsági sorozatokhoz kapcsolódó kvízjátékát, ahol a koncerteken elhangzottakról adhatnak számot a diák.

A kvízt a zenekar hivatalos weboldalán, a www.mso.hu oldalon történő regisztráció után tölthetik ki és küldhetik be az iskolások.