Helyi közélet

2015.03.02. 13:45

Nemtörődöm szülők, szemtelen gyerekek

Miskolc - A fiatalok nyitott szemmel járnak a világban, és számos kérdésre szeretnének választ kapni.

Miskolc - A fiatalok nyitott szemmel járnak a világban, és számos kérdésre szeretnének választ kapni.Konzultációra hívta a kormányzat a fiatalokat. Mondják el bátran ötleteiket, problémáikat, kérdéseiket közvetlenül a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság képviselőinek. „Rólad szól! – párbeszéd a fiatalokkal”. Ez a címe annak a sorozatnak, mely az elmúlt héten kezdődött, és pénteken ért Miskolcra. A kormányzat célja, hogy összesen 24 városban (köztük 5 határon túliban) ismerjék meg a diákok és fiatalok életét, gondjait, hogy így saját maguk is alakítóvá váljanak az ifjúságpolitikai intézkedéseknek.

A miskolci rendezvényt a városháza dísztermében tartották, ahol ott voltak a 13 éves általános iskolások, az egyetemisták, de a pályakezdő fiatalok is. Kíváncsiak voltunk, őket vajon mi aggasztja, milyen kérdésekre szeretnének választ kapni a konzultáción. Nem gondoltuk volna, de akadnak problémák bőven

Isznak, drogoznak

Fekete Viktória, a Bársony-Hunyadi Általános Iskola 7. osztályos diákja például egyre többször tapasztalja, hogy a szülőknek nincs idejük foglalkozni a gyerekekkel. Vagy azért, mert sokat kell dolgozniuk, vagy ha nincs munkájuk, akkor pedig állandóan idegesek, stresszelnek, mert nincs pénzük, és nem tudják biztosítani a gyerekeiknek a tanuláshoz szükséges eszközöket.

– Tudok olyan szülőről is, aki otthon is dolgozik, mert haza kell vinnie a munkáját. Így aztán nem tud segíteni a gyerekének, ha mondjuk nem érti a matekot – érvel Viktória. Majd hozzáteszi: az iskolában szerinte minden rendben van, csak akkor nehéz a diákok helyzete, ha mondjuk egy témazáróra egyik napról a másikra kell felkészülni.

Viktória osztálytársa, Köpeczi Zsanett azzal egészíti ki ezt, hogy sok gyerek épp azért nem figyel az órán, vagy visszabeszél a tanároknak, mert otthon a szülők nem foglalkoznak velük. Az ilyen gyerekek azt sem bánják, ha beírást vagy igazgatói figyelmeztetőt kapnak. Aztán a baj csak fokozódik.

– Ezek a gyerekek hamar találnak maguknak másfajta szórakozást. Már 13–14 évesen isznak, cigiznek és drogoznak, ami pedig súlyos probléma és nagyon veszélyes – sorolja Zsanett. Véleménye szerint ezen csak úgy lehetne változtatni, ha a szülők jobban odafigyelnének, és ezeknek a családoknak pszichológusra is szükségük lenne.

Fazekas Zsuzsanna már egyetemista, a Miskolci Egyetemre jár, gyógytornásznak tanul. Őt egészen más gondok foglalkoztatják. A tanév végén megszerzi a diplomáját, de milyen munkalehetőségek várnak majd rá? Erről kevés tájékoztatást kapnak a fiatalok. Zsuzsannát érdekelnék a továbbtanulási lehetőségek, erről is tájékozódik majd. És persze rengeteg kérdés merül fel a családalapítással kapcsolatban.

Anyagi háttér

– A gyerekvállaláshoz megfelelő anyagi háttér szükséges. De anélkül nincs anyagi háttér, ha nincs biztos munkahelye és jó fizetése mindkét szülőnek. Én úgy gondolom, hogy úgy nem érdemes gyereket vállalni, ha nincs miből eltartanunk őt, és a szüleinkre kell támaszkodnunk. Azt nem tudom, hogy pályakezdőként mennyi fizetésem lesz, de lehet, hogy jobb is, mert valószínűleg elkeserítő választ kapnék. Úgy gondolom, hogy sokat kell majd azért dolgoznom, hogy egy-két gyermeket be tudjak vállalni – jegyzi meg Zsuzsanna.

ÉM-HE

Előbb meghallgatni, aztán intézkedni

A „Rólad szól!” rendezvényen a fiatalok Schanda Tamással, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárral is konzultálhattak, aki lapunknak elmondta:– Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ők mit mondanak, milyen problémákat vetnek föl, milyen kérdések fontosak számukra, melyekre mint kormányzat tudunk válaszolni, és megoldásokat tudunk kínálni.

Számtalan kérdéssel fordultak hozzánk már a rendezvénysorozat előtt is. Hiszen a célunk az, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk a fiatalokkal, meghallgassuk kérdéseiket, javaslataikat, legyen az akár az ifjúsági foglalkoztatás, családalapítás, gyermekvállalás, vagy akár a mindennapi tanulmányaikhoz kapcsolódó kérdések. Egyébként gyakran találkozunk meglepő felvetésekkel, mert a fiatalokat számtalan téma érdekli, a környezetvédelemtől a külföldi tanuláson át a külföldi munkaszerzésig minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában