Kiterjedt hacker-támadás a WikiLeaks ellen

Az amerikai katonai dokumentumok közzétételével világszerte ismertté vált WikiLeaks vasárnap azt közölte, hogy hacker-támadást indítottak a weboldal ellen. A bejelentés szerint a támadás nem sokkal azután történt, hogy a Wikileaks közölte: újabb titkos amerikai dokumentumokat hoznak nyilvánosságra.

A WikiLeaks azt közölte a Twitteren, hogy tömeges DDoS-támadás történt. Ez a kifejezés az informatikai szolgáltatás teljes megbénítását, helyes működési módjától való eltérítését jelenti, ami több forrásból történik. A WikiLeaks hozzátette: amennyiben weboldaluk leáll, átadják dokumentumaikat több nyomtatott újságnak, amelyek közzé fogják tenni azokat. A WikiLeaks szerint ezek a spanyol El Pais, a francia Le Monde, a német Speigel, a brit Guardian és az amerikai New York Times.

Már szombat este megjelentek az első részletek a WikiLeaks oldalán a korábban bejelentett újabb nagy leleplezéséről. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója néhány napja azt mondta, hogy titkos amerikai külügyminisztériumi iratokat készül nyilvánosságra hozni, köztük olyanokat, amelyek Európával kapcsolatosak, továbbá olyanokat is, amelyek Ázsiára és más földrészekre vonatkoznak.

Az amerikai kormány mindennek nyomán figyelmeztetett arra, hogy a szóban forgó iratok közzététele súlyos károkat okozhat az Egyesült Államok és a szövetséges országok közötti kapcsolatokban. A WikiLeaks állítólag 250 ezer olyan diplomáciai dokumentumot akar közölni, amelyeket amerikai külképviseletek küldtek a washingtoni külügyminisztériumnak.