Kiterjedt cyber-támadás az Európai Unió Szénkibocsátás Kereskedelmi Rendszere ellen

Kiterjedt cyber-támadás érte az Európai Uniónak a széndioxid kibocsátás csökkentésében kulcsszerepet betöltõ “Kibocsátás Kereskedelmi Rendszerét (EU ETS) – közölte csütörtökön az Európai Bizottság, amely azt ígérte, hogy az eset miatt felülvizsgálják a rendszer online biztonságát.

A bejelentés szerint egyebek mellett hamis e-mail-ek jelentek, amelyek arra biztatták a széndioxid-kereskedelem regisztráltjait, hogy jelentkezzenek be egy oldalra, és adják meg felhasználó nevüket valamint jelszavukat. A bejelentés szerint a megadott oldal rosszhiszemû site, ahol a támadók “áldozataik kárára akartak csalásokat végrehajtani”.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a támadások a múlt csütörtökön történtek, és közülük néhány “átment”, amikor Hollandia és az egyébként nem EU-tag Norvégia riadót fújt. Értesítették az Európai Bizottságot, amely riasztotta a 27 tagország illetékes szervezeteit, hogy léptessenek életbe megfelelõ biztonsági ellenintézkedéseket azonnal.

Az EU kibocsátás kereskedelmi rendszere (European Emission Trading Scheme, ETS) a központi eleme az EU éghajlatváltozás elleni küzdelmet meghatározó stratégiájának. Világszinten ez az elsõ nemzetközi széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszer, amely ez év elejétõl nemcsak a 27 tagállamra terjed ki, hanem az Európai Gazdasági Térség további három tagjára, azaz Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is.

Az EU ETS fix összkvótás kereskedési (cap-and-trade) rendszer, ami azt jelenti, hogy rögzítik a kibocsátás összmennyiséget, amely határértéken belül azonban a rendszer résztvevõinek lehetõségük van a kibocsátási egységek igény szerinti adásvételére. E kibocsátási egységek képezik a rendszer lényegét jelentõ közös “fizetõeszközt”. Az egyes egységek a tulajdonosoknak egy tonna széndioxid kibocsátására adnak jogosultságot. Jelenleg a tagállamok a rendszer minden egyes kereskedési idõszakára nemzeti kiosztási terveket készítenek. Azok a résztvevõ vállalatok, amelyek a kiosztott kibocsátási egységek szintjén belül tartják kibocsátásukat, a fölös egységeket értékesíthetik.

A EU ETS 2005. január 1-jén kezdte meg mûködését. Az elsõ kereskedési idõszak három évig, 2007 végéig tartott. A második kereskedési idõszak 2008. január 1-jén indult el, és öt évig, 2012 végéig fog tartani. A harmadik szakasz 2013 tól 2020 ig tart majd. A cél a 2012-tõl kezdõdõ idõszakban az ETS mûködésének megerõsítése, 2020 ig az uniós kibocsátás legalább 20%-kal az 1990. évi szint alá történõ csökkentése.