Kit érdekel a Valentin-nap?

Kit érdekel a Valentin-nap?
A Valentin-nap megünneplése Magyarországon a legfiatalabbak – 15-19 évesek – és a nők körében a legfontosabb – derül ki a GfK Hungária Piackutató felméréséből, amelynek eredményeit szerdán közölték.

Február 14-ét legtöbben családi körben töltik, kevesebben baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a nők ilyenkor általában saját készítésű meglepetéssel kedveskednek szerelmüknek, addig a férfiak az üzletek polcain keresnek ajándékot.

A Valentin- vagy Bálint-nap már Magyarországon is divatos, mégsem nevezhető általánosnak. Ezt az “ünnepet” elsősorban a 15-19 éves korosztály tartja igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik. A többi ünnephez hasonlóan a Valentin-napot is inkább a nők tartják fontosabbnak, mint a férfiak. Elsősorban a gyengébbik nem foglalkozik többet ezzel a nappal, ők sokszor saját készítésű ajándékkal kedveskednek. Ugyanakkor azok a férfiak, akiknek a párja készül a szerelmesek napjára, szintén vásárolnak valamilyen ajándékot – a férfiak készülődése ebben nagyjából ki is merül – írják az elemzésben.

Míg az Egyesült Államokban a párok 65 százaléka üdvözlőlappal kedveskedik egymásnak, 32 százalékuk pedig virágot vesz kedvesének, addig Magyarországon a Valentin-napot mindössze a felnőtt lakosság harmada ünnepli meg. Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal töltik ezt a napot.

A felmérés szerint a magyarok sokkal inkább ragaszkodnak a hagyományos ünnepekhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz. Tízből kilencen tekintenek úgy ezekre, mint fontos eseményekre. A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el – tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben.

Február 14-e főleg a városban élők számára vált jeles nappá. Leginkább Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, míg a kistelepülésen élők többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitől.

Kevesen ismerik az ünnep eredetét, vagyis a 270-ben, éppen február 14-én kivégzett Szent Valentin pap történetét. Míg például a karácsony eredetének ismerete 86 százalékos, a húsvété 78 százalékos, addig a Valentin-nap ismeretének az aránya bőven 5 százalék alatti. Legkevésbé a Valentin-nap esetében említik a válaszadók, hogy eszükbe jutna az ünnep eredeti tartalma – írják a GfK közleményében.

Címkék: ,