Kiszorító

By Ratalics László
Akt.:
Nouriel Roubini nem először figyelmeztet arra, hogy mi, itt az öreg kontinensen, ne nagyon számoljunk hosszú távon az euróövezettel.

 Az isztambuli születésű, Egyesült Államokban élő zsidó közgazdászt nem érdemes vállrándítással elintézni, mert azon kevesek egyike volt, aki már 2006-ban a közelgő világválságról beszélt, világosan megnevezve annak okait. Persze, a görög államcsőd-veszély idején a kritikus szemléletű Roubinin kívül is akadt egy rakás szakértő, akik egymást túllicitálva vizionálták az euróövezet szétesését, majd az unió nemzetszínű atommagokra hullását. És valóban felettünk rezegő, nagy, kocsonyás kérdés, hogy a szabadság és egyenlőség illúziójának égisze alatt, a kontinens politikai stabilitása érdekében összekapaszkodó EU-ban meddig vagyunk képesek szorítani egymást kezét, ha közben százféle érdek mentén sodrodunk ezer irányban.
Ha például igaza lesz a Capital Economics-nak, az egyik legbefolyásosabb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoportnak, miszerint a felzárkózó európai gazdaságok számára hasznosabb lett volna megtartani a saját fizetőeszközt, mint átnyergelni az euróra, mert utóbbi előnyeit az elmúlt évtizedben „túlhangsúlyozták”, felvetődhet a kérdés: kiért is szorítunk?

Ratalics László
laszlo.ratalics@inform.hu