Kiszáradás fenyegeti a Fejér megyei Sóstót

Kiszáradás fenyegeti a Székesfehérvár melletti természetvédelmi területen lévő Sóstót. Elkerülhetetlen lenne a tó kotrása, és a vízpótlás, de nincs rá pénz.

A 70 fészkelő madárfajnak, köztük számos védett madárnak is otthont adó Sóstó vízszintjét a több hónapja tartó szárazság és kánikula naponta 1-2 centiméterrel csökkentette. Az egy, illetve harminc hektár területen elterülő tavaknak természetes patakja nincs, a régi tápláló forrásai elapadtak. Az elmúlt napokban leesett 50 mm csapadéknak köszönhető csak, hogy nem száradtak ki teljesen, de a madarak táplálékul szolgáló halak már alig vannak a tóban.

Gáspár Attila a Sóstó felügyelője a Független Hírügynökségnek elmondta: a hosszú távú vízpótláson dolgozik Székesfehérvár önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága. Uniós pályázatból szeretnének pénzhez jutni, ehhez készül a megvalósíthatósági tanulmány. A pályázati segítségig azonban nem várhatnak. Megoldásként merült fel kutak fúrása, vízpótlás a fehérvárcsúrgói víztározóból a Gaja- patakon keresztül, vagy a szomszédos erdő ivóvíz kútjaiból. Pénz azonban egyikre sincs, ráadásul még több tíz millió forintnyi vízpótlásnak is alig lenne látszata.

Elkerülhetetlen lenne az iszapos medrek kotrása is, miközben ráakadhatnának a régi forrásokra, ehhez az alacsony vízszint most kiválóan alkalmas lenne. Fedezet erre sincs. Egyelőre a megoldást keresik a szakemberek.