Kiszabadult a harmadik túsz is a Fülöp-szigeteken

Féléves fogság után kiszabadult a szélsőséges muszlim gerillák fogságából a Fülöp-szigeteken az utolsó Vöröskereszt-alkalmazott is, Eugenio Vagni. Az olasz férfit vasárnap engedte szabadon az Abu Szajjaf.

“Boldog vagyok. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondtani, aki ezt lehetővé tette. Azt hittem, hogy ez soha nem fog megtörténni” – mondta az újságíróknak szabadulása után Eugenio Vagni, aki már beszélt a családjával is. “Felhívtam a feleségemet, és azt mondtam neki, hogy szeretem” – tette hozzá. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) szóvivője szerint az olasz férfi jelenleg egy fülöp-szigeteki kórházban van orvosi vizsgálaton, de úgy tűnik, jól van. Korábban olyan hírek jelentek meg róla, hogy a sérve miatt azonnali műtétre szorul.

Az ICRC 62 éves olasz munkatársát vasárnapra virradó éjjel váratlanul engedték szabadon az Abu Szajjaf iszlamista szervezet gerillái, hathónapos fogság után. A férfit két másik kollégájával együtt rabolták el az ázsiai szigetország déli részén még januárban. Áprilisban a fülöp-szigeteki alkalmazott, Mary Jean Lacaba visszanyerte szabadságát, majd néhány napra rá a svájci Andreas Nottert engedték el máig tisztázatlan körülmények között. Azt senki sem árulta el, adtak-e értük váltságdíjat – az ICRC hivatalos politikája szerint sosem szoktak fizetni emberrablóknak.

A helyi ABS-CBN televízió szerint Vagni esetében felmerül a fogolycsere lehetősége is. Egyelőre azonban hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy az olasz férfit az Abu Szajjaf vezetője, Albader Parad két feleségére cserélték ki, akiket kedden vettek őrizetbe a hatóságok, több, emberrablással gyanúsított emberrel együtt.

Az olasz külügyminiszter, Franco Frattini szerint mindenesetre nem katonai akció eredménye Vagni kiszabadulása, mert azzal a túsz életét kockáztatták volna, ugyanakkor köszönetet mondott a fülöp-szigeteki hatóságoknak. A foglyok elengedéséért szót emelő XVI. Benedek pápa szóvivője szintén üdvözölte a hírt, megkönnyebbülésnek nevezve az utolsó vöröskeresztes elengedését is.

A Fülöp-szigetek déli részén élő muszlimok függetleségéért küzdő Abu Szajjaf márciusban még a túszok lefejezésével fenyegetőzött arra az esetre, ha nem vonják hátrébb állásaiktól a kormányerőket. Manila végül engedett, és öt települést hátrahagyott a gerilláknak.

Az Abu Szajjafot – amelynek egyik legfőbb bevételi forrása az emberrablás – gyakran vádolják azzal, hogy kapcsolatban áll a nemzetközi al-Kaidával, és a Bali szigeten 2002-ben történt terrortámadásért is felelős, indonéz Dzsema Iszlamija csoporttal.