Cannes-i Filmfesztivál

2019.05.18. 11:28

A minőség számít Cannes-ban

Nagyobb figyelmet fordítottak a nemek arányára.

Váró Kata Anna

Idén 21 film versenyez Cannes-ban a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért. A parallel szekció, az Un certain regard, mely szerdán este nyitott Monia Chokri kanadai rendezőnő La femme de mon frère (A Brother’s Love) című filmjével pedig összesen tizennyolc alkotást kínál a világ minden részéről.

Főleg a zsűriben

A hivatalos versenyprogramban szereplő filmekről a mexikói származású, többszörös Oscar-díjas rendező, Alejandro González Iñárritu zsűrielnök és nyolc zsűritársa dönt majd. Az Un certain regard szekcióban szereplő filmeket a libanoni származású rendező/színésznő Nadine Labaki és zsűritagjai díjazzák.

Labaki az első arab származású alkotónő a szekció zsűrielnöki pozíciójában, akinek tavaly a hivatalos versenyprogramban szereplő, a Zsűri díjával kitüntetett filmjét, a Kafarnaum – A remény útját a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra is jelölték. A korábbi bírálatok után a fesztivál idén nagyobb figyelmet fordít a nemek arányára, de ez elsősorban a zsűri összeállításánál volt szempont számukra. A hivatalos versenyprogramban idén négy, az Un certain regard szekcióban hét rendezőnő filmje versenyez, ami jelentős előrelépés az előző évekhez képest, a fesztivál művészeti vezetője, Thierry Frémaux a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a filmek válogatása során nem az alkotó neme, hanem a film minősége a meghatározó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában