Friss hírek

2009.05.01. 11:22

Megkezdődött a Liga Szakszervezetek demonstrációja

<p>Néhány százan gyűltek össze pénteken délelőtt 11 órára a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésénél a Liga Szakszervezetek demonstrációjára, amit a megfelelő válságkezelésért rendeztek. A szervezők az Alkotmány utcában, nem messze a Kossuth tértől állították fel a színpadot, ahol a rendezvény megkezdése után szónokok - köztük Gaskó István, az érdekképviselet elnöke - mondanak majd beszédet. A demonstrálók többségén a Liga Szakszervezetek pólója van, és a tömegben rengeteg érdekképviseleti zászlót látni.</p>

A rendőrség az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végénél kordonokat állított fel és vasrácsok vannak az Alkotmány utcára merőleges utcáknál is. A rendőrség az Országház épületét szintén kordonokkal vette körül.

A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Független Rendőr Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Vasúti Dolgozók Szabad Szervezete.

A Liga Szakszervezetek szerint a legsürgetőbb tennivaló most az adósságspirálból való kikerülés. A belső, de különösen a külső adósság ugyanis az elmúlt években kritikus szintre emelkedett. Az érdekképviseleti konföderáció javasolja, hogy az állam hozzon létre egy állami szociális bankot, amely a kereskedelmi bankoktól átveszi a háztartások jelzálogalapú hitelezését, azt méltányos, kiszámítható és a lakosság számára kockázatmentes alapokra helyezi. Az "adósságcsere" árát a szereplőknek együttesen - de leginkább a bankoknak - kell viselniük.

A Liga Szakszervezetek szerint nyilvánvaló, hogy az elkövetkező időszakban az állam nem tud több segítséget nyújtani a társadalom szegényebb rétegeinek, de az is világos, hogy abból elvenni sem lehet. Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a költségvetés kiadásaiból jelentős összeget megtakarítsunk anélkül, hogy a szociális támogatások jelentősen csökkennének. Ez lehetséges a mainál átláthatóbb és ésszerűbb gazdálkodással, a pazarlás megszüntetésével, illetve az államadósságot terhelő kamatfelár csökkentésével.

Az érdekképviselet továbbá elutasítja az adó- és járulékcsökkentést, mert - különösen a ami helyzetben - nem biztosítja sem a magyar gazdaság versenyképességének javulását, sem a foglalkoztatás bővülését, ugyanakkor veszélyezteti az állami feladatok fedezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!