Kisujjának levágott darabját küldte el a japán kormányfőnek

Egy japán férfi elküldte kisujjának egy levágott darabját Shinzo Abe kormányfőnek, közölte csütörtökön a rendőrség. Az 54 éves férfi így akart tiltakozni, amiért a miniszterelnök korábban nem látogatott meg egy háborús emlékművet.

A munkanélküli Josihiro Tandzso a kormányfő pártjának székházába küldte el kisujjának darabját, amihez egy tiltakozó levelet, és az ujjlevágást bemutató DVD-t is mellékelt. A férfi elmondta: semmilyen hatást sem ért volna el, ha csak egy levelet küldött volna.

A férfi az ellen tiltakozott, hogy Abe idén nem látogatta meg Jaszukuni szentélyt augusztus 15-én a második világháborús japán kapituláció 62. évfordulóján. A rendőrség őrizetbe vette a férfit, akit megfélemlítéssel vádolnak a hatóságok.

A Tokióban található szentély a japán hadsereg halottainak emlékhelye, ahol sokak szerint háborús bűnösök előtt is tisztelegnek. A japán kormányfők látogatásai ellen az emlékhelynél a közelmúltban erősen tiltakoztak a környező országok, főleg Kína és Dél-Korea.

Abe kormányfői kinevezése előtt rendszeresen megjelent a szentélyben, de idén nem látogatta meg, hogy ezzel is segítse a környező országokkal ápolt kapcsolatok javulását.