Kistokaji rablógyilkosság: 40 évre emelt életfogytiglan

Debrecen – Jogerős ítélet született a négy éve elkövetett kettős rablógyilkosság ügyében az ítélőtáblán.

A Debreceni Ítélőtábla kedden kihirdetett határozatában lényegében helyben hagyta az elsőfokú B.-A.-Z. Megyei Bíróságon született ítéletet, de az életfogytiglan során a feltételes szabadlábra helyezés első felülvizsgálati lehetőségének időpontját 30 év helyett 40 évben határozták meg. A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, 5 rendbeli közokirattal visszaélés vétségében, valamint készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel visszaélésben bűnösnek kimondott vádlottnak minimum négy évtizedet kell lehúznia valamelyik fegyházban. Ha a büntetés végrehatása során nem lesz fegyelemsértése, nem követ el bűncselekményt és mást a börtön falai között, akkor legközelebb 75 évesen kerülhet vissza a civil életbe.

Eljegyzésre kellett a pénz

Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a másodfokon eljáró dr. Balla Lajos vezette büntetőtanács egy évtizeddel súlyosított az elsőfokú határozatban megszabott büntetés hosszán. Kimondták, hogy a 35 éves, Kistokajban, az áldozatok szomszédságában élő vádlott a cselekmény napja előtt ment el a hatvanas éveiben járó idős házsapár háza előtt és halotta meg véletlenül, hogy a férfi és a nő másnap Miskolcra megy bevásárolni. Mivel a közelgő eljegyzése miatt sürgősen pénzt akart szerezni, eltervezte, hogy az őrizetlenül maradó házat a tulajdonosok távolléte alatt kirámolja. Reggel a kora hajnali órákban átmászott a kerítésen a szomszédhoz és elrejtőzött a terményesben. Ott akarta kivárni, míg a háziak távoznak. A házigazda azonban még hátra ment még, hogy állatainak enni adjon. A terményesben azonban a padlásterén lévő műanyaghordó leesett és zajt csapott. A férfi megnézte a zaj okát és észrevette a szomszédot, akin számonkérte, hogy mit keres ott. A szomszéd azonban rátámadt. Dulakodni kezdtek, a vádlott a földre döntötte áldozatát. Ütlegelte és fojtogatta, amíg az idős férfi elvesztette eszméletét. De előbb még segítségért tudott kiabálni a házigazda. Az asszonynak ez lett veszte, mert a vádlott, attól tartva, hogy lelepleződik, a nőt is eszméletlenségéig verte és fojtogatta. Az egyébként még élő párt ragasztószalaggal megkötözte. A fejüket az álluktól a fejük tetejéig, szorosan körbetekerte, majd haláltusájukra otthagyta.

Az anyagi kár megtérült

A konyhaablakon bejutott a házba, ahol 1,5 millió forint értékben szedett össze és vitt el különböző tárgyakat és ékszereket. Az áldozatok telkén bevárta, míg besötétedik, majd a zsákmányt a közös kerítésen keresztül átpakolta a saját portájára. A holttesteket pedig a ház emésztőgödrébe dobta. A zsákmányt a saját ingatlanán álló műhely padlásterén rejtette el. A taláros testület azt is megállapította, hogy a vádlott megszerezte az áldozatok TAJ-kártyáit, adókártyáit, személyigazolványit és a bankkártyát is, amivel 2 nappal később pénzt próbált meg felvenni, de nem járt eredménnyel. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott tényfeltáró, teljes körű beismerő vallomását, amelyben megbánta tettét és azt, hogy az okozott anyagi kár az eljárás során lefoglalással megtérült.

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek