Friss hírek

2010.06.13. 08:44

Francia kutatók szerint szeméttelepre hasonlít az Atlanti-óceán északi része

<p>Szeméttelepre hasonlít az Atlanti-óceán északi része - közölték szombaton francia felfedezők, akik nyolc hónapos útról tértek vissza hazájukba. A négy utazó azt mondta, hogy műanyag hulladékokkal van teli az óceán északi térsége, ahol jártak.</p>

A négy utazó októberben indult el Franciaországból, és mint szombaton mesélték, naponta rengeteg szemétkupacot láttak a vízen. Amikor a Sargasso tengerre értek a Bermudáknál, megdöbbenve látták, hogy valóságos szeméttelepek úsznak körülöttük."Több hulladékot láttunk, mint valaha az utazásaink során. Megdöbbentő volt, hogy öt-tíz percenként feltűnt helyenként tíz, helyenként 20 szemétkupac" - mesélte a 27 éves Yann Geffriaud.

A franciák szerint különösen a Sargasso tengeren burjánzik a szemét."Legalább a 95 százaléka a szemétnek műanyag. Láttunk tömegében fogpaszta tubusokat, vizes flakonokat, és aeroszolos palackokat. Összefüggő, nagy szemétszigeteket nem láttunk, ezerszámra szemétkupacokat viszont igen. "- mondta Geffriaud, a Szemétfigyelő nevű csoport alapítója.

A franciák felfedezése összhangban van azzal, amit az amerikai tengerkutató, Charles Moore két évvel ezelőtt tapasztalt, amikor az általa Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltnak elnevezett jelenséget felfedezte. Moore szerint Hawaii és Japán között 100 millió tonna hulladék úszik, helyenként feltűnő szigetekbe tömörülve a Csendes-óceánon.

Moore és csapata megállapításai szerint két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén. A Japánnál lévő a Keleti szemétfolt, a Hawaii-szigeteknél lévő pedig a Nyugati szemétfolt. A két gigantikus, tíz méter vastag, összefüggő hulladéksziget nem látszott eddig a műholdképekről, mivel nagy részük áttetsző műanyagszemét, amely közvetlenül a vízfelszín alatt lebeg.

Hat évvel ezelőtt kutatók Hawaii és Kalifornia között fedeztek fel Közép-Európa méretű lebegő műanyag szemét-szőnyeget az óceánon, és egyes részeken a hulladék mennyisége hatszorosa volt az ott élő planktonokénak.

A francia kutatók szerint a mostani, nyolc hónapos utazásuk során azt tapasztalták, hogy a szemét nagy része a szárazföldekről került az óceánban áramlatok vagy esőzések révén, és csak kisebb részüket dobálták hajókról a tengerbe. "Ha nem is tudjuk megtisztítani a tengereket, legalább felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a rettenetes helyzetre"- mondta Yann Geffriaud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!