Küldjön hírt – Kissikátor és a Washington-díjas professzor

Akt.:
Kissikátor és a Washington-díjas professzor
Kissikátor és a Washington-díjas professzor - © Fotó: Kerékgyártó mihály
Kissikátor – August J. Molnár azaz Molnár Ágoston Washington-díjas professzor úr a Rutgersz Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, református lelkész a minap egy elektronikus levelet küldött számomra amiben ez áll:


“Kedves Mihály ! Gondolom,hogy érdekesnek találja azt a beszélgetést,amelyet a Vatikáni Rádió munkatársa készített velem. Szeretettel küldöm, Molnár Ágoston“.

Őszintén szólva megható volt számomra-e megtiszteltetés.

Kevésbé ismert, hogy Molnár Ágoston professzor édesapja Kissikátor községből, építési vállalkozóként vándorolt ki Amerikába 1910-ben. Fia már ott született élt, és tanult. A magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők Molnár Ágoston vezetésével hozták létre az Amerikai Magyar Alapítványt 1955-ben, a magyar kulturális hagyományok ápolására.

Továbbá Molnár Ágoston alapította meg és 1959-1966 között vezette a New-Jersey-Rutgers Egyetemen a Magyar Intézetet. Sok tett a Debreceni Egyetem kinti megismertetésére és a Debrecennek adományozott Abraham Lincoln-díj odaítéléséről. Hosszasan lehetne még tovább sorolni a professzor úr munkásságát, tevékenységét.

Kissikátor Önkormányzata 2011. junius 25-én rendezett Falunapon Molnár Ágostont a község tiszteletbeli polgárává fogadta ünnepélyes keretek között, aki személyen részt vett a Falunapon.

Ez alkalommal találkozhattam és beszélgethettem a neves személyiséggel,ami fotók által is meglettek örökítve.

Kerékgyártó Mihály