Kissé erősödő Ecostat KKV -index

Mértéktartóan erősödő üzleti várakozást jelez a hazai kis- és középvállalatok 42-ről 43,6 százalékra erősödött konjunktúra indexe – jelentette kedden az Ecostat. A tavaly szeptember óta emelkedő üzleti bizalom elsősorban az alvállalkozói megbízások elnyerésének erősödő reményében nyilvánul meg. A cégek nagy százaléka ugyanakkor továbbra is a verseny erősödésétől, és a nemzetgazdaság kilátásainak romlásától tart.

Kis mértékben, 42-ről 43,6 százalékra növekedett márciusban az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe, ami mértéktartóan erősödő üzleti várakozást jelez. A hazai vállalatok bizalmi trendje a tavaly őszi méylpont óta lassú ütemben emelkedik. Az üzleti várakozásokat mérő mutató értéke szeptember óta szűk sávban, 40 és 44 százalék között ingadozik.

A gazdaság idei fejlődését külső piaci viszonyok határozzák meg, míg a nemzetközi kereskedelem bővülése megközelíti az előző évi magas szintet. A hazai lakossági kereslet mérsékelt ütemben bővül, a beruházások várhatóan az év második felében élénkülnek. 2007-ben a belföldi kereslet összességében lanyha lesz, ezért a kis-és középvállalatok értékesítési lehetőségei behatároltak. Az európai nagyvállalatok dinamikus gazdasági tevékenysége bővíteni fogja idén a magyarországi leányvállalatok teljesítményét, ezzel maradnak a középvállalatok kedvező beszállítói lehetőségei. A keresletszűkítő intézkedések miatt főként a mikro- és kisvállalkozások működési feltételei szigorodnak majd érezhetően – olvasható a jelentésben.

A felmérésből kiderül, hogy 2007 második és harmadik negyedévére a nemzetgazdaság javuló kilátásaiban bízik a vállalatok negyede, míg a pesszimista várakozások aránya 46 százalék. A saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési lehetőségeit javulónak ítéli a cégek egyötöde, romlónak 38 százalékuk. A KKV-k üzleti várakozásainak tendenciája kismértékű bizalomerősödésre utal.

A cégek negyede nem számol teljesítménye növelésével a következő fél évben. A pozitív és negatív előrejelzések megoszlása ingadozó a belső kereslet bizonytalansága miatt. A piaci pozícióit veszélyeztető verseny kialakulásától a vállalatok egynegyede tart, új, erős versenytárs megjelenésével viszont minden második cég számol.

A KKV szektorban a cégek 39 százalékának pénzügyi helyzete fél éven belül nem fog megváltozni, fizetési nehézségek előfordulását 41 százalékuk vélelmezi. A márciusi előrejelzések alapján hat hónapon belül a cégek 37 százaléka kíván beruházni, ami az előző hónapokhoz képest nem jelent változást – derül ki az ECOSTAT jelentéséből.