Friss hírek

2008.11.15. 17:21

MAGYAR-SZLOVÁK CSÚCS - Fico megnyugtató megoldást ígért a tankönyvi földrajzinév-használat ügyében

<p>Változtatást ígért a földrajzi neveket csak szlovákul közlő szlovákiai magyar tankönyvek ügyében Robert Fico. A pozsonyi kormány vezetője a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott szombati révkomáromi sajtóértekezletén beszélt erről, azt követően, hogy a két kormányfő a szlovák-magyar viszony időszerű kérdéseiről tárgyalt.</p>

Fico biztosította magyar partnerét, hogy pártja, a Smer-Szociáldemokrácia támogatni fogja az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának azt a javaslatát, amellyel az oktatási törvényben szavatolnák a tankönyvek anyanyelvű, vagyis magyar földrajzinév-használatát. Fico emlékeztetett, a Smer-Szociáldemokrácia szavazataival segítette a jogszabály-tervezet második olvasatba kerülését is.

Gyurcsány Ferenc a szlovákiai tankönyvvita kapcsán kijelentette, abszurd, hogy két miniszterelnöknek kell ilyesmiről tárgyalnia.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke a Gyurcsány Ferenccel folytatott rövid szombati révkomáromi tárgyalás után kijelentette: ötpárti egyeztetést indít a törvényjavaslatról, egyedül Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával nem vitatja meg a kérdést. Hozzáfűzte azonban, ha Slotáék részéről is mutatkozni hajlandóság, velük is készek tárgyalni az indítványról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!