Kiss Pál Tamás: Két kilencedik hely Imolából

Kiss Pál Tamás
Kiss Pál Tamás - © Fotó: ÉM-archívum
Imola – A miskolci Kiss Pál Tamást a boxutcázásai fogták meg az olaszországi versenyen.

A japán Kimiya Sato nyerte az Auto GP World Series imolai állomásának első versenyét szombaton, a hazai környezetben versenyző Kevin Giovesi és Andrea Roda előtt, míg a mezőny magyar tagja, a hatodik helyről rajtoló Kiss Pál Tamás kerékcseréje során a csapata által elkövetett hiba miatt csak a kilencedik helyen ért célba.

Húsz körös táv

A Super Nova International versenyzője Markus Pommer kezdhette meg az első rajtkockából a szombat délutáni futamot, míg két legfőbb riválisa közül Sato közvetlen mellőle, Kiss Pál Tamás pedig a hatodik rajtkockából vághatott neki a húsz körös versenytávnak. Pommer remekül kapta el a start pillanatát, ahogyan Sato is, Kiss Pál Tamásnak viszont nem ez volt az idei legjobb rajtja, aminek következtében egy helyet vissza is esett. Hatalmas meglepetésre a pole pozícióból rajtoló német technikai okok miatt egy kört sem tudott megtenni, így nagyjából fél kör után az addig második helyen haladó japán vette át a vezetést. Kiss Pál Tamás eközben Francesco Draconét támadta és hamar meg is előzte mielőtt a hetedik körben az ötödik helyről a bokszba hajtott a kötelező kerékcseréjére. A kiállás során a Zele Racing azonban komoly hibát vétett és a 23 éves miskolci kiválóság csak a mezőny legvégére tudott visszajönni, ahonnan a futam leintéséig a kilencedik helyig sikerült felkapaszkodnia. A versenyt az előző fordulót kihagyó, a GP2-ben is érdekelt Kimiya Sato nyerte, akik végig hibátlanul versenyzett. A második helyen a hazai környezetben versenyző Kevin Giovesi futott be, míg a dobogó harmadik fokára a szintén olasz Andrea Roda állhatott fel.

Ez is az

Vasárnap három körrel ,,szűkebbet” vagyis 17 karikát kellett teljesíteniük a versenyzőknek Imolában. Az előző napi helyezésével megegyező pozícióból, vagyis a kilencedikről indult Kiss Pál Tamás, és azt a taktikát választotta, hogy szinte amint csak lehetett (a 3. körtől van erre mód), kiment a kötelező kerékcserére. Nem egyedül ő döntött így a viszonylag jó rajtja után, hanem az összetettben vezető Sató is a 4. körben hajtott be a boxutcába. Csakhogy az utóbbinak sikerült innen jó időn belül kijönnie, a magyar fiúnál viszont kísértett az előző nap, a szerelő csapat ügyetlenkedése miatt elment néhány értékes másodperc. A mezőny végére ment vissza a pályára Kiss Pál Tamás, és eleinte gyors köröket ment, de aztán görcsös igyekeztében ő sem vett minden kanyart tökéletesen, és öt körrel a verseny vége előtt még csak a 10. helyen állt. Innen egy helyet még sikerült feljebb kapaszkodnia, de a nyolc közé kerülésre nem volt esélye. A Zele Racing pilótájának vasárnapi teljesítményéről sokat elárul, hogy a futamot megnyerő olasz Michela Cerutti 26 másodpercet vert rá a magyarra, a második, szintén hazai versenyző, Kevin Giovesi 25-öt, a harmadik, a norvég Pal Varhaug 23-at, Sato pedig 21-et.

ÉM-BCS