Kiss Pál Tamás keserédes EB bemutatkozása

Akt.:
Kiss Pál Tamás
Kiss Pál Tamás
Belgium, Miskolc – A belgiumi Mettetben kezdte idei EB szezonját Kiss Pál Tamás. A miskolci versenyző 6. helyen jutott tovább a négy kvalifikáció után, de az elődöntőben az ugrató után nekiment az egyik ellenfele, irányíthatatlanná vált az autó és a belső gumiterelőkön kötött ki. A verseny hátralevő részét már csak az álló autóból nézhette végig Kiss Pál Tamás. Bánkódásra nincs idő, a csapat már úton van hazafelé, hiszen hétfőn már Máriapócson szerepel a csapat, cél a vezető hely megőrzése a magyar bajnokságban.

Szombaton jól indult az Eb hétvége, a vb mezőnnyel közös szabadedzéseken Tomi előbb az 5. majd a 3. helyen végzett, világbajnoki menőket utasított maga mögé, többek között Sebastian Loeb is lassabb volt nála. Délután az első kvalifikáción Tomi úgy is második lett a futamában, hogy erőtlennek tűnt az autó. Később kiderült, a töltőlevegőhűtő lyukadt ki, így az 580 lóerőből körülbelül 50 hiányzott. Ennek ellenére a Q1-ben összesítésben ötödik lett Tomi.

A második körben a csatáé volt a főszerep. Az első körben Tommy Rustadot akarta előzni Kiss Pál Tamás, de a tervezett kisebb támaszkodásból sajnos nagyobb ütközés lett, mindketten visszaestek a mezőny végére. A futam 5 helye azonban elég jó idővel párosult, így ezt a kört a hatodik helyen zárta Tomi.


A Q3-ban szerencsére már minden összejött. Sima győzelem a futamon, fantasztikus időeredmény, továbbjutás a második helyen, és a kvalifikáció összetettjében is megvolt a második hely.

A negyedik etapban parádésan sikerült a rajt, Tomi az eddigi leggyorsabb Grosset-Janint is megelőzte, majd a második körben egy ugrató utáni földre érkezésnél a váltóbovden végén egy rögzítés eltört, a váltó első fokozatban maradt. Sikerült bedöcögni a célig, de mindez csak a 19. helyet jelentette a Q4-ben.

A négy kvalifikációs kör után Kiss Pál Tamás végül a 6. helyen jutott tovább a középdöntőkbe, ezzel 11 európabajnoki pontot szerzett. Következett az elődöntő, ami balszerencsésen alakult:

„Vegyesek az érzelmeim. Először magamat hibáztattam, de felmérve a károkat és újra nézve a belső és külső felvételeket, a következő történt: Alexander Hvaal – VW Beetle-vel, az ugrató utáni jobbosban, miközben Csucsu mögé soroltam, megütötte a jobb hátsó kerekemet, amely kitört és megforogtam az irányíthatatlan autóval. Ezután ült fel az autó a gumikra. Nagyon csalódott vagyok, ebben a hétvégében egy dobogó benne lehetett volna, de sok tapasztalatra van még szükségem és legközelebb több szerencsére.


Biztató volt, hogy a tempó alapján mindenképpen az Eb élmezőnybe tartozunk, és a csapat is tökéletes munkát végzett. Mindezt úgy, hogy az első Eb szereplés drukkjával is meg kellett birkózniuk, ennek ellenére nyomás alatt is remek munkát végzett mindenki.”

Az elődöntős szereplésért is járt egy bajnoki pont, így Kiss Pál Tamás 12 ponttal zárta a hétvégét, így nyolcadik a bajnokságban.

A verseny után azonnal lázas javításba és csomagolásba kezdett a csapat. Az autó trélerre került, és útnak indult Máriapócsra. Az 1650 kilométeres út után, már a magyar bajnoki futamok következnek a Pünkösdi Rallycross Parádén.


A belgiumi futam végeredménye:

1. Kevin HANSEN 27 pont
2. Jérôme GROSSET-JANIN 27 pont
3. Tord LINNERUD 23 pont
4. Joni-Pekka RAJALA 21 pont
5. CSUCSU 16 pont
6. Tommy RUSTAD 16 pont
7. KÁRAI Tamás 15 pont
8. KISS Pál Tamás 12 pont
9. Martin KACZMARSKI 10 pont
10. Alexander HVAAL 9 pont
hirdetés


hirdet�s