Kiss Pál Tamás a McLaren szimulátorában készült Monacóra

Akt.:
Kiss Pál Tamás
Kiss Pál Tamás - © Fotó: Paolo Pellegrini
E hét végén az év egyik fénypontja következik Kiss Pál Tamás számára, a GP3 mezőnye ugyanis először látogat el a legendás monte-carlói utcai pályára. Az Atech CRS GP magyar pilótája a felkészülésnek is megadta a módját, hiszen a McLaren Formula-1-es csapatának wokingi főhadiszállásán gyakorolta be a pálya nyomvonalát csapata GP3-as szimulátorában. A gyakorlás tehát megvolt, következhet a valóság – a monacói száguldás GP3-as módra!

„Rövid időn belül másodszor is szerencsém volt ellátogatni a McLaren főhadiszállására, ahol ismét rengeteg időt töltöttem a csapat GP3-as szimulátorában. Körülbelül 50-60 kört mentem, és persze hol máshol, mint Monacóban, a hétvégi versenyünk helyszínén, ahol most versenyzem majd életemben először. A nyomvonalat már kívülről fújom, meglátjuk, milyen lesz élőben. Biztosan nem lesz egyszerû a valóságban ilyen tempóval száguldani a falak között, de a szimulátorban eltöltött idő mindenképp a hasznomra válik majd a hétvége során, és hát mindig úgy készül az ember, ahogy tud” – számolt be legújabb wokingi élményeiről a 21. születésnapját múlt szombaton betöltő pilóta.

„Az utcai pályákról Valenciát leszámítva eddig nincs túl sok tapasztalatom, így Monaco egy teljesen újfajta kihívás lesz számomra minden szempontból, de már alig várom ezt. Noha én még egyszer sem versenyeztem itt, de a versenymérnököm a GP2-ben és a Formula-1-ben is végigcsinált már nem egy Monacói Nagydíjat, így az ő tapasztalatai aranyat érhetnek majd ezen a hétvégén. Annak is nagyon örülök, hogy a korábbi F1-es pilóta, a jelenleg a Pirelli tesztpilótájaként dolgozó Lucas di Grassi is segíteni fog minket a tapasztalataival. Együtt fogjuk bejárni a pályát és mindent elmond majd nekünk, amit csak tud a monacói nyomvonal apró kis trükkjeiről” – árult el egy érdekes részletet a magyar versenyző.

„Ez a verseny egyértelmûen az év egyik csúcspontja lesz számunkra, hiszen az első monacói versenyt mindenki nagyon várta már a GP3 mezőnyéből, én pedig a barcelonai nyitány után különösen is örülök, hogy máris itt a javítási lehetőség. Úgy gondolom, hogy az egy mélypont volt számunkra, és ennél már csak jobb jöhet a folytatásban. Az időmérőn most a szokásosnál is fontosabb lesz jól szerepelni, mivel a szûk pályán szinte lehetetlen lesz előzni a futamokon, ezért a rajthely rengeteg mindent meghatároz majd. Nagyon észnél kell majd lenni az egész hétvége ideje alatt, és folyamatosan kell lo pni a távolságot az autó és a falak között – fél méter, 30 cm, 2 cm stb. –, csak arra kell nagyon figyelni, hogy ez egyszer se csapjon át mínuszba, mert akkor baj van!” – zárta jókedvûen nyilatkozatát Kiss Pál Tamás.

A monacói hétvége programja csütörtökön 18 óra 15 perckor a szabadedzéssel kezdődik és szombaton 17 óra 55 perckor a második futammal zárul a GP3 mezőnye számára, vagyis lényegében minden egy nappal korábbra csúszik a megszokottakhoz képest.

– Borbás Bálint – P1race.hu –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek