Kiss Pál Tamás: „Kínszenvedés volt ez a futam”

Akt.:
Kiss Pál Tamás: „Kínszenvedés volt ez a futam”
Kiss Pál Tamás: „Kínszenvedés volt ez a futam”
Kiss Pál Tamás számára jóval eseménydúsabban alakult a 2012-es GP3-as szezon elsõ futama, mint ahogy azt tervezte.

Az Atech CRS GP pilótája jól kapta el a rajtot, ám a közvetlenül elõle induló riválisa alaposan beragadt, és mire a magyar pilóta kikerülte õt, a mezõny java elment mellette, így az elsõ kör végére visszacsúszott a 15. helyre. A legnagyobb bajt azonban nem ez jelentette számára, hanem az, hogy nemcsak az ellenfelekkel, de saját autójával is meg kellett küzdenie, ami annyira túlkormányzott volt, hogy a pályán tartani is alig bírta.

A 3. körben így még hátrább csúszott, egészen a 18. helyig. Késõbb, ahogy a többiek is csúszkálni kezdtek az elkopó gumik miatt, innen még visszakapaszkodott tizenkettediknek, és ezzel mentette a menthetõt, hiszen a második futamot is ebbõ l a rajtpozícióból kezdheti majd meg. A csalódást keltõ elsõ futam után vasárnapra egy célja maradt: a tisztes helytállás és a pontszerzés.

„Szörnyen csalódott vagyok, mivel egyáltalán nem ilyen versenyre számítottam. Kezdõdött minden a rajtnál, amikor beragadtak elõttem, és ráadásul hiába nyomtam a kuplungot, nem akarta bevenni a sebességet az autóm, így többen is el tudtak menni mellettem. De ez lett volna a legkisebb baj, mert egy jó autóval a rossz rajt után is bõven lehetett volna keresnivalóm. Sajnos azonban ezúttal a saját autómmal is legalább annyira meg kellett küzdenem, mint az ellenfeleimmel, és tényleg nem is emlékszem rá, hogy volt-e már valaha ilyen nehéz egyáltalán pályán tartanom az autót. Borzasztóan csúszkált, ment mindenhol keresztbe-hosszába, és teljesen vezethetetlen volt a túlkormányzottság miatt. Kínszenvedés volt ez a futam” – mondta el az érthetõen csalódott pilóta.

„A végén ugyan elõre tudtam még lépni néhány helyet, miután a többiek gumijai elkoptak, ami miatt õk is elkezdtek csúszkálni és így kiegyenlítõdtek kicsit az erõviszonyok. Ennek köszönhetõen a leintésig feljöttem a 12. helyre, de ez nagyon most nem vigasztal. A második futamon megpróbálok még keményebben harcolni, de ha nem találjuk meg addig a jó beállításokat, akkor csodát nem tudok tenni. A legfontosabb tehát most az, hogy megoldást találjunk a túlkormányzottságra. Hosszú esténk lesz, sokat nem fogunk aludni, az biztos! Remélem, legalább egy árva pontot sikerül elcsípnem vasárnap, most már annak is tudnék örülni” – tette hozzá végül Kiss Pál Tamás, mielõtt visszasietett csapata bokszába, hogy versenymérnökével együtt kielemezzék az elsõ futam telemetriai ada tait.

Az elsõ futam felvétele vasárnap reggel 9 órától az Eurosporton megtekinthetõ, míg a második futamot 9 óra 25 perctõl ugyanott élõben közvetítik.

2012, Barcelona, GP3, az elsõ futam végeredménye:

1. Evans, 2. Stockinger, 3. Vaino, (…) 12. Kiss Pál Tamás.